Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Lagardeová: Tempo rastu svetovej ekonomiky sa spomaľuje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na budúci týždeň sa bude vo Washingtone konať výročné zasadnutie MMF a Svetovej banky (SB), na ktorom sa stretne svetová finančná elita.

Washington 2. apríla (TASR) - Svetová ekonomika sa nachádza v chúlostivej fáze, uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová v utorok vo Washingtone.

Tempo rastu sa ďalej spomaľuje. Jedným z dôvodov sú aj pokračujúce obchodné spory. Naopak, pozitívny vplyv má opatrnosť centrálnych bánk, napríklad v USA, alebo stimulačná menová politika v Číne.

Na budúci týždeň sa bude vo Washingtone konať výročné zasadnutie MMF a Svetovej banky (SB), na ktorom sa stretne svetová finančná elita. V jeho rámci sa bude prezentovať tiež nová správa o globálnej ekonomike.

Lagardeová varovala pred ďalším vyostrením obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Ak USA zavedú dodatočné clá na všetok dovoz z Číny, zníži to výkon ekonomiky USA o 0,6 percentuálneho bodu a čínskej ekonomiky až o 1,5 percentuálneho bodu, vypočítal MMF.

Lagardeová podporila spoločný medzinárodný postup pri zdaňovaní globálne operujúcich koncernov, ktoré ešte stále dokážu presúvať dane do krajín s nízkymi daňovými sadzbami. Napríklad rozvojové a rozvíjajúce sa ekonomiky z tohto dôvodu ročne strácajú okolo 200 miliárd USD (178,6 miliardy eur).

(1 EUR = 1,1200 USD)