Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

MMF vyzýva eurozónu, aby začala s Gréckom rokovať o zmiernení dlhu

Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová Foto: TASR/AP Photo

Ministri financií z 19 krajín menovej únie sa zídu v pondelok 9. mája na mimoriadnej schôdzi o Grécku.

Londýn 6. mája (TASR) - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová nalieha na ministrov financií eurozóny, aby začali s Gréckom rokovať o zmiernení dlhu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na denník Financial Times.

Podľa tohto denníka Lagardová v liste vyzvala ministrov, aby spojili diskusiu o reformách s rokovaniami o zmiernení gréckeho dlhu.

Ministri financií z 19 krajín menovej únie sa zídu v pondelok 9. mája na mimoriadnej schôdzi o Grécku. Hlavnou témou rokovaní majú byť reformy a nová séria úsporných opatrení, ktoré zabezpečia, že Atény v roku 2018 dosiahnu fiškálne ciele, na ktorých sa dohodli vlani s veriteľmi v rámci tretieho záchranného programu.

"Sme presvedčení, že o špecifických opatreniach, reštrukturalizácii dlhu a financovaní sa musí teraz diskutovať súčasne," napísala Lagardová v liste.

Uviedla tiež, že fond považuje požiadavku členov eurozóny na čele s Nemeckom, aby Grécko do roku 2018 dosiahlo primárny rozpočtový prebytok a úrovni 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), za veľmi ťažko splniteľnú a "možno kontraproduktívnu".

MMF sa nepripojí k záchrannému programu pre Grécko, ak nebudú jeho fiškálne ciele reálne a jeho dlhová záťaž sa nezníži, tvrdí Lagardová.

V snahe preklenúť rozdiely sa MMF a ministri financií eurozóny v apríli dohodli, že budú od Grécka žiadať sériu "krízových" opatrení pre prípad, sa mu nepodarí dosiahnuť 3,5-% primárny prebytok v plánovanom termíne. Lagardová trvá na tom, aby ich parlament dopredu schválil a mohli sa automaticky spustiť, ak to bude potrebné. A tiež, aby zahrňovali ďalšiu reformu dôchodkového a daňového systému. Ale grécky návrh krízového plánu tieto reformy nezahŕňa, dodala.