Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

Lagardová: Na najnovšie stimuly od ECB si bude potrebné počkať

Christine Lagardová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Investori teraz čakajú na najbližšie údaje o nákupoch dlhopisov zo strany ECB za tento týždeň.

Frankfurt nad Mohanom 18. marca (TASR) - Šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová upozornila, že najnovšie opatrenia, ku ktorým ECB pristúpila s cieľom zmierniť negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu, si vyžiadajú určitý čas, než sa výraznejšie prejavia.

ECB minulý týždeň oznámila, že "výrazne" zvýši objem nákupov dlhopisov v rámci svojho protipandemického programu PEPP, čím reagovala na zvyšovanie výnosov dlhopisov. Lagardová však najnovšie uviedla, že chvíľu potrvá, než sa toto rozhodnutie výraznejšie prejaví na týždenných číslach o rozsahu nákupov aktív, na ktoré investori čakajú.

Investori sledujú týždenné údaje o nákupoch dlhopisov zo strany ECB, ktoré by mali naznačiť úsilie banky zmierniť náklady štátov eurozóny na obsluhu dlhu. Tie tlačia nahor najmä inflačné očakávania v USA.

Nervozita na trhoch podľa všetkého ešte vzrastie po tom, ako americká centrálna banka v stredu (17. 3.) výrazne zvýšila prognózu rastu americkej ekonomiky v tomto roku, ako aj inflačné očakávania. Ekonomika USA by podľa Fedu mala tento rok vzrásť o 6,5 % a infláciu očakáva na úrovni 2,4 %. V predchádzajúcej decembrovej prognóze banka počítala s tohtoročným rastom na úrovni 4,2 % a infláciou na úrovni 1,8 %.

Investori teraz čakajú na najbližšie údaje o nákupoch dlhopisov zo strany ECB za tento týždeň. Banka pritom už v minulom týždni objem nákupov aktív v porovnaní s predchádzajúcim zvýšila, ešte predtým, než 11. marca oznámila najnovší krok na zastavenie rastu výnosov dlhopisov a podporu ekonomiky.

Ako uviedla agentúra Reuters začiatkom tohto týždňa, ECB v minulom týždni kúpila dlhopisy v rámci svojho protikrízového programu PEPP v hodnote 14 miliárd eur. V týždni predtým nakúpila dlhopisy v hodnote 11,9 miliardy eur. Po započítaní ďalších programov nákupov aktív minula ECB v minulom týždni celkovo 19,3 miliardy eur, zatiaľ čo v týždni predtým predstavoval celkový objem nákupov 17,1 miliardy eur.