Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Lagardová:ECB teraz môže pozorovať vplyv doterajšieho zvýšenia sadzieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Z ekonomiky prichádza čoraz viac signálov, že bezprecedentný cyklus sprísňovania, ktorý ECB spustila v polovici roka 2022, pomohol k ochladeniu ekonomiky.

Frankfurt nad Mohanom 24. novembra (TASR) - Európska centrálna banka už môže prerušiť cyklus sprísňovania a pozorovať vplyv doterajšieho zvýšenia úrokových sadzieb, myslí si jej šéfka Christine Lagardová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Už sme urobili veľa," uviedla Lagardová. "Vzhľadom na množstvo munície, ktorú sme použili, môžeme veľmi pozorne sledovať také zložky, ako sú platy, zisky, ako aj fiškálny a geopolitický vývoj a určite aj spôsob, akým naša munícia ovplyvňuje náš ekonomický život, aby sme sa rozhodli, ako dlho musíme pauzovať a aké ďalšie rozhodnutie musíme urobiť - smerom nahor alebo nadol."

Rada guvernérov ECB v októbri ponechala úrokové sadzby nezmenené a uviedla, že v súčasnosti sú dostatočne vysoko na to, aby pomohli k návratu tempa rastu spotrebiteľských cien k dvojpercentnému inflačnému cieľu, ak zostanú na tejto úrovni dostatočne dlho.

Z ekonomiky prichádza čoraz viac signálov, že bezprecedentný cyklus sprísňovania, ktorý ECB spustila v polovici roka 2022, pomohol k ochladeniu ekonomiky. Produkcia v eurozóne v 3. kvartáli klesla o 0,1 %. Podľa Európskej komisie (EK) sa však eurozóna zrejme vyhne recesii. Hnacou silou mierneho oživenia bude zvýšenie kúpnej sily spotrebiteľov, uviedla minulý týždeň EK.