Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Lajčák v Bruseli venoval 50.000 eur na dostavbu afganskej školy

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Ide o súčasť humanitárnej pomoci SR pre Afganistan, k odovzdaniu ktorej došlo v rámci dvojdňovej donorskej konferencie v Bruseli o Afganistane.

Brusel/Bratislava 4. októbra (TASR) - Certifikát v hodnote 50.000 eur odovzdal dnes v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák koordinátorovi afganskej neziskovej organizácie Khair Khwa Social Services and Development Organization Násirovi Džalílímu. Finančný dar SR pôjde na dostavbu dvoch školských budov v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu.

Ide o súčasť humanitárnej pomoci SR pre Afganistan, k odovzdaniu ktorej došlo v rámci dvojdňovej donorskej konferencie v Bruseli o Afganistane. Lajčák na tomto medzinárodnom podujatí vystupuje ako zástupca krajiny predsedajúcej Rade EÚ.

Lajčák pri tejto príležitosti pripomenul, že Afganistan patrí medzi prioritné krajiny rozvojovej pomoci SR.



"Afganistan je v centre pozornosti medzinárodného spoločenstva a Európskej únie. My sa angažujeme v Agfanistane ako v jednej z troch prioritných krajín našej rozvojovej pomoci a naše príspevky idú prioritne do oblasti vzdelávania a zdravotníctva," spresnil šéf slovenskej diplomacie.

Dodal, že pre poskytnutie humanitárnej pomoci si Slovensko, ktoré nemá v tejto krajine zastupiteľský úrad, vybralo partnera, ktorého dobre pozná.

Lajčák pripomenul, že Džalílí, ktorý dostal vzdelanie na Slovensku a pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského, dobre pozná cenu investícií do vzdelania a ocenil, že sa angažuje v prospech vzdelávania afganských detí.

Finančný dar je rozdelený na dve zhodné polovice - po 25.000 eur pôjde na dostavbu dvoch škôl pre 300 a 500 detí a zlepšenie podmienok v nich.

Džalílí sa po prevzatí symbolického certifikátu poďakoval Slovensku, ministerstvu zahraničných vecí aj ministerstvu obrany a všetkým občanom Slovenska, ktorí doteraz pomohli združeniu, ktoré založil.

Pripomenul, že do rodnej krajiny sa dostal po dlhom čase, po 23 rokoch, ale za posledné dva roky Afganistan navštívil päťkrát a je rád, že za taký krátky čas "sa podarilo nemožné", lebo budova školy už stojí - aj keď zatiaľ bez strechy. Tá by sa mala postaviť aj vďaka finančnej pomoci zo Slovenska a deti sa nebudú musieť učiť v provizórnych podmienkach.