Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Lane: Sprísňovanie menovej politiky ECB sa prejaví v budúcich rokoch

Na archívnej snímke budova Európskej centrálnej banky (ECB). Foto: TASR/AP

ECB začala so zvyšovaním úrokových sadzieb v júli minulého roka, pričom za toto obdobie zdvihla hlavnú úrokovú sadzbu o 400 bázických bodov.

Cambridge 12. júla (TASR) - Bezprecedentné sprísňovanie menovej politiky zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) sa na ekonomike eurozóny v plnej miere prejaví až v nasledujúcich rokoch. Povedal to v stredu hlavný ekonóm ECB Philip Lane. Informoval o tom portál RTTNews.

"Pri monetárnej transmisii typický časový posun znamená, že výrazné sprísňovanie menovej politiky v poslednom roku sa v ekonomike naplno prejaví v nasledujúcich pár rokoch," povedal Lane na konferencii Národného úradu pre ekonomický výskum (NBER) v meste Cambridge v americkom štáte Massachusetts.

ECB začala so zvyšovaním úrokových sadzieb v júli minulého roka, pričom za toto obdobie zdvihla hlavnú úrokovú sadzbu o 400 bázických bodov. Navyše prezidentka ECB Christine Lagardová avizovala, že v júli dôjde k ďalšiemu zvýšeniu sadzieb, keďže napriek postupnému spomaľovaniu je inflácia v eurozóne stále vysoká.

Lane dodal, že dôležité budú údaje z prieskumu o vývoji ponuky a dopytu na trhu úverov známeho ako BLS (Bank Lending Survey). Výsledky prieskumu BLS, ktoré budú zverejnené 25. júla, poukážu aj na očakávania bánk, čo sa týka ponuky a dopytu na tomto trhu v najbližších mesiacoch.