Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Le Maire: Francúzska vláda chce dočasné vedenie v Renaulte

Na archívnej snímke francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire. Foto: TASR/AP

Le Maire tiež vyzval na zvolanie predstavenstva Renault, ktoré by sa malo stretnúť v nadchádzajúcich hodinách. Cieľom bude vytvoriť dočasnú riadiacu štruktúru vzhľadom na zatknutie Ghosna.

Paríž 20. novembra (TASR) - Francúzska vláda sa bude usilovať o dosadenie dočasného vedenia v automobilke Renault po zatknutí jej riaditeľa a predsedu predstavenstva Carlosa Ghosna v Japonsku. Povedal to minister hospodárstva Bruno Le Maire pre rozhlasovú stanicu France Info.

Ghosn už nie je takej pozícii, aby bol "schopný riadiť skupinu," skonštatoval Le Maire. "Napriek tomu sme nepožiadali o formálny odchod Ghosna zo správnej rady z jednoduchého dôvodu, a to, že nemáme žiadny dôkaz a riadime sa právnou procedúrou," uviedol a dodal, že plánuje požiadať japonské úrady, aby mu poskytli informácie, ktoré dostali od spoločnosti Nissan, aby vo Francúzsku presne vedeli, z čoho je Ghosn obvinený.

Francúzsky štát má 15 % v automobilke Renault, ktorá zase vlastní 43,4 % podiel v Nissane. Ghosn je tiež šéfom aliancie Nissan, Renault a Mitsubishi.

Japonské médiá v pondelok informovali, že Ghosn čelí obvineniu z porušenia finančného zákona. Automobilka Nissan na podnet tzv. whistleblowera niekoľko mesiacov vyšetrovala možné nekalé praktiky Ghosna a zastupujúceho riaditeľa Grega Kellyho. Odhalila, že obaja celé roky v správach pre burzu cenných papierov v Tokiu uvádzali nižšiu ako skutočnú hodnotu Ghosnových finančných kompenzácií.

Francúzske úrady sa po zverejnení správy o zatknutí pozreli na daňové záležitosťami Ghosna vo Francúzsku, potvrdil Le Maire, podľa ktorého však nenašli nič konkrétne.

Cieľom bude vytvoriť dočasnú riadiacu štruktúru vzhľadom na zatknutie Ghosna.

Hovorca automobilky potvrdil, že predstavenstvo sa stretne neskôr v utorok.

Le Maire tiež povedal, že sa obráti na svojho rezortného kolegu v Japonsku. A opätovne zdôraznil, že prioritou Francúzska je zabezpečiť stabilitu spoločnosti Renault. Pripomenul tiež, že partnerstvo Renaultu s Nissanom bolo v záujme Francúzska a Japonska, aj obidvoch firiem.

Renault je ale po týchto správach oslabený, čo si vyžaduje rýchle činy, zdôraznil minister.

Akcie spoločnosti Renault na začiatku obchodovania v utorok klesli o 2,8 % po páde o 8,4 % v predchádzajúcom dni.