Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Le Maire: Úlohou francúzskej vlády nie je zastaviť straty Air France

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda má 14-% podiel v spoločnosti Air France-KLM, ktorej problémy sa ešte prehĺbili po tom, ako jej generálny riaditeľ Jean-Marc Janaillac v piatok (4.5.) oznámil, že odstupuje z funkcie.

Paríž 6. mája (TASR) - Úlohou francúzskej vlády nie je zastaviť straty leteckej spoločnosti Air France. Vyhlásil to v nedeľu minister financií Bruno Le Maire. Dodal, že dopravca nevyvinul dostatočné úsilie, aby zostal konkurencieschopný.

"Ak sa spoločnosť Air France nebude snažiť stať sa konkurencieschopnejšou a dostať sa na rovnakú úroveň ako Lufthansa a iné letecké spoločnosti, potom Air France zmizne z trhu," povedal Le Maire pre televíziu BFM.

Francúzska vláda má 14-% podiel v spoločnosti Air France-KLM, ktorej problémy sa ešte prehĺbili po tom, ako jej generálny riaditeľ Jean-Marc Janaillac v piatok (4.5.) oznámil, že odstupuje z funkcie, keďže zamestnanci odmietli platovú dohodu. Le Maire pripomenul, že štát tu nie je na to, aby zachraňoval dopravcu.

Minister financií tiež uviedol, že vplyv nedávneho štrajku vo Francúzsku, na ktorom sa zúčastnili aj zamestnanci železníc a Air France, na hrubý domáci produkt (HDP) sa pohyboval okolo 0,1 %.

Air France v nedeľu avizovali, že počas štrajku zamestnancov v pondelok 7. mája vypraví podľa odhadov takmer 85 % letov.

Dopravca sa nevie dohodnúť so zamestnancami, ktorí v piatok (4.5.) vyzvali generálneho riaditeľa Janaillaca, aby odstúpil a odmietli návrh na zvýšenie miezd. Odbory zároveň informovali, že dodržia plán štrajkov, ktoré sa uskutočnia 7. a 8. mája.