Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Lehota na vrátenie nadmerného odpočtu sa neskráti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odo dňa začatia daňovej kontroly sa podľa liberálov nevrátený nadmerný odpočet, v prípade, že sa nepreukáže jeho neoprávnenosť, mal úročiť sadzbou vo výške trojnásobku Euriboru.

Bratislava 15. mája (TASR) – Skrátenie lehoty na vrátenie nadmerného odpočtu na štyri mesiace od začatia daňovej kontroly navrhovala opozičná SaS v novele zákona o dani z pridanej hodnoty. Právnu normu v stredu plénum Národnej rady (NR) SR nepodporilo.

Odo dňa začatia daňovej kontroly sa podľa liberálov nevrátený nadmerný odpočet, v prípade, že sa nepreukáže jeho neoprávnenosť, mal úročiť sadzbou vo výške trojnásobku Euriboru. Týmto návrhom chceli zároveň zaviesť podmienku, že daňový úrad je oprávnený zadržiavať nadmerný odpočet najviac do výšky spornej sumy.

Novelou zákona o dani z príjmov zasa poslanci SaS navrhovali zvýšiť zákonnú výšku tzv. poslednej známej daňovej povinnosti, nad ktorú je daňovník povinný platiť preddavky na daň, a to z 2500 eur na 5000 eur. Predkladatelia tým chceli prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia. "Navrhujeme to už opakovane, od začiatku volebného obdobia," priblížil poslanec SaS Jozef Rajtár, podľa ktorého si tento návrh už osvojila vláda a predložila podobnú úpravu do medzirezortného pripomienkového konania. Ani tento návrh opozičných poslancov v parlamente neprešiel.

Okrem týchto návrhov liberáli predkladali aj novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa malo dosiahnuť, aby Sociálna poisťovňa promptnejšie reagovala na požiadavku o zmenu spôsobu výplaty dávky alebo o zasielanie dávky na iný účet. V súčasnosti má na to Sociálna poisťovňa tri mesiace, predloženým návrhom sa táto lehota mala skrátiť na tri pracovné dni. Aj túto právnu normu však plénum odmietlo.