Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Len tretina rodičov v Európe sa s deťmi rozpráva o rizikách internetu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Každý piaty rodič nepodniká žiadne kroky na to, aby ochránil svoje dieťa pred internetovými hrozbami.

Bratislava 1. februára (TASR) - Počet detí, ktoré sa stávajú obeťami hrozieb v online prostredí, stále narastá. V prieskume spoločností Kaspersky Lab a B2B International poukázala na tento fakt polovica európskych rodičov. Napriek tomu, len niečo viac ako tretina z nich sa so svojimi deťmi rozpráva o potenciálnom nebezpečenstve, ktoré na nich číha na internete.

Alarmujúcim je pritom fakt, že podľa prieskumu, až každý piaty rodič (22 %) nepodniká žiadne kroky na to, aby ochránil svoje dieťa pred internetovými hrozbami. Pritom takmer rovnaké percento rodičov (28 %) v Európe sa domnieva, že ich deti sa už stretli s aktuálnymi hrozbami, či už ide o prezeranie stránok s nevhodným obsahom, obťažovanie neznámymi osobami alebo kyberšikanu. Zo štúdie tiež vyplynulo, že takmer polovica rodičov sa obáva, že internet môže mať negatívny vplyv na zdravie či psychickú pohodu detí.

Necelá tretina rodičov (28 %) vyjadrila v prieskume znepokojenie nad tým, že nemá celkom pod kontrolou to, ako sa ich deti správajú na internete. Aj keď sa časť rodičov snaží chrániť svoje deti pred online hrozbami, realizované opatrenia sú často neefektívne ako napr. prezeranie histórie vyhľadávania v čase, keď už pokojne mohlo dôjsť k nejakej ujme. Rodičovskú kontrolu, ako jednu z najúčinnejších foriem ochrany, si pritom nainštalovala do svojich zariadení len štvrtina rodičov.

Podľa hlavného analytika spoločnosti Kaspersky Lab Davida Emma, pre mnoho mladých ľudí sa používanie mobilov a počítačov pripojených na internet, a to často bez dozoru rodičov, stalo neoddeliteľnou súčasťou ich každodenného života. Táto štúdia ukázala, že väčšina rodičov má pocit bezmocnosti, keď ide o získanie kontroly nad zariadeniami, ktoré využívajú ich deti. Pritom rodičom stačí podniknúť len pár jednoduchých krokov, aby svoje deti ochránili. Dôležité je kombinovať praktické opatrenia, ako napríklad inštalácia rodičovskej kontroly so zapojením detí do diskusie o potenciálnych hrozbách a o možnostiach, ako sa s nimi vysporiadať.