Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Leoni Slovakia odchádza z Valaskej Belej, zamestnáva 60 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

O odchode spoločnosti z Valaskej Belej vie aj starosta obce Miloš Cúcik, ktorému to podľa jeho slov prišli osobne oznámiť jej zástupcovia a potvrdili mu informáciu o presune výroby do Srbska.

Valaská Belá 9. marca (TASR) - Leoni Slovakia ruší v júni svoju pobočku trenčianskoteplického závodu vo Valaskej Belej (okres Prievidza). Spoločnosť, ktorá sa zaoberá výrobou a montážou káblových zväzkov pre rôzne druhy priemyslu, presúva časť svojej výroby do druhého závodu v Srbsku. V súčasnosti zamestnáva v hornonitrianskej obci 60 ľudí, ktorým ponúkla a ponúkne prácu vo svojich ďalších závodoch v Trenčianskom kraji. Pre TASR to potvrdila Lucia Psotová z prevádzky spoločnosti v Trenčianskej Teplej.

"V prevádzke vo Valaskej Belej je menšia časť výroby so 60 zamestnancami, nanešťastie tam nemôžeme pokračovať s výrobou z ekonomických dôvodov, a to v súlade s plánovanou dobou nájmu výrobnej budovy, ktorá končí 30. júna tohto roka. Vzhľadom na náklady spojené s nájmom a vysokými osobnými nákladmi spôsobenými vysokou mierou ručnej montáže, nie je pre nás možné byť v tomto regióne konkurencieschopní," zdôvodnila odchod spoločnosti z Valaskej Belej Psotová.

Priblížila, že transfer je plánovaný postupne v niekoľkých krokoch do 30. júna do iného závodu v Srbsku, ktorý má dostatočné kapacity. "Zamestnancom sme už ponúkli a ďalej aj ponúkneme prácu v závodoch Leoni v ostatných prevádzkach, napríklad v Trenčianskej Teplej a v Ilave, kde sa v súčasnosti rozbiehajú nové projekty, ktoré zvyšujú počet pracovníkov celkovo o asi 400. Sme tiež pripravení presun zamestnancov podporiť aj firemnou dopravou. Niekoľko z nich túto ponuku už prijalo a sú zaškoľovaní v novej sofistikovanej výrobe metrážnych káblov," ozrejmila.

O odchode spoločnosti z Valaskej Belej vie aj starosta obce Miloš Cúcik, ktorému to podľa jeho slov prišli osobne oznámiť jej zástupcovia a potvrdili mu informáciu o presune výroby do Srbska. "Nemám presné počty, ale gro tých zamestnancov tvoria obyvatelia obce Valaská Belá. Niektorí už teraz odišli do Ilavy, Trenčína, vlastne do Dobrej, neviem, ako to bude. Istotne to zasiahne obec, ale do akej miery, neviem," poznamenal.

Leoni Slovakia pôsobí na Slovensku už 25 rokov, má štyri veľké prevádzky a zamestnáva takmer 2500 zamestnancov. Vo Valaskej Belej pôsobí od roku 2006, prevádzka je tam zameraná na montáž káblov a káblových zväzkov pre priemyselné využitie. Leoni Group je koncern s celosvetovou pôsobnosťou, má viac ako 75000 zamestnancov, vyrába drôty, káble a káblové zväzky pre automobilový, spotrebný, medicínsky a iný priemysel.