Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Lesné hospodárstvo v SR vlani vykázalo zisk 44,8 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pokles hospodárskeho výsledku v porovnaní s rokom 2014 bol spôsobený nižšou ťažbou dreva, následným znížením dodávok dreva a sčasti aj nárastom nákladov pestovnej činnosti.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Lesné hospodárstvo na Slovensku vlani vykázalo zisk - hospodársky výsledok vo výške 44,8 milióna eur. Uviedlo to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v Správe o lesnom hospodárstve v SR za rok 2015, ktorú dnes prerokovala a schválila vláda SR.

"Pokles hospodárskeho výsledku v porovnaní s rokom 2014 (v štátnych aj v neštátnych lesných podnikoch) bol spôsobený nižšou ťažbou dreva, následným znížením dodávok dreva a sčasti aj nárastom nákladov pestovnej činnosti. Pretrváva rozdiel v dosiahnutom hospodárskom výsledku v štátnych a neštátnych lesných podnikoch," priblížil agrorezort.

Tržby a výnosy lesného hospodárstva dosiahli v minulom roku čiastku 491,41 milióna eur. "V porovnaní s rokom 2014 sa znížili o 7,8 %, najmä pre pokles tržieb za drevo, ktoré klesli o 3,3 %, v dôsledku nižšej ťažby dreva. Pokles tržieb za drevo sa zaznamenal pri neštátnych subjektoch o 11,3 %, pri štátnych organizáciách lesného hospodárstva sa tržby za drevo zvýšili o 5,1 %. Ostatné tržby a výnosy sa znížili o 27,6 %, predstavujú predaj ostatnej lesnej výroby, sadeníc, výrobky pridruženej výroby, poľovníckych, turistických a lesníckych služieb, výnosy z prenájmu a predaja lesného majetku, výnosy finančného kapitálu a cenných papierov," informovalo MPRV.

Celkové náklady lesného hospodárstva v roku 2015 dosiahli podľa správy výšku 446,69 milióna eur a v porovnaní s predvlaňajším rokom sa znížili o 7,2 %. "V druhovom členení nákladov mali aj vlani najväčší podiel materiálové náklady, vrátane odpisov a služieb, a to 288,84 milióna eur, teda 64,7 % z celkových nákladov. Ich porovnateľná úroveň s rokom 2014 aj pri poklese ťažby dreva je spôsobená nárastom priemerných jednotkových cien jednotlivých výkonov," dodal agrorezort.