Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

LESY: Na elektronických aukciách dreva bol nízky záujem

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Lesy SR uskutočnili v júni a júli 23 elektronických aukcií dreva, ktoré lesníkov prekvapili nízkym záujmom odberateľov. Dôvodom nezáujmu je prebytok dreva spôsobený lykožrútovou kalamitou.

Banská Bystrica 29. júla (TASR) – Lesy SR uskutočnili v júni a júli 23 elektronických aukcií dreva, ktoré lesníkov prekvapili nízkym záujmom odberateľov.

"O drevo z podniku Lesy SR ponúkané v elektronických aukciách dreva nie je v poslednom období záujem. Z 32.600 metrov kubických (m3) ihličnatého dreva, ktoré firma ponúkla v priebehu júna a júla odberateľom, sa podarilo predať približne iba tretinu," informoval dnes TASR Vlastimil Rezek, hovorca Lesov SR, š. p., Banská Bystrica. Pritom v ponuke bola aj v minulosti veľmi žiadaná ihličnatá piliarska guľatina v kvalite III. A/B.

"Prekvapivo najväčší záujem z ponúkaných sortimentov bol o drevo na chemické spracovanie, naopak, v minulosti najviac žiadanej piliarskej ihličnatej guľatiny sa podarilo predať iba 17,6 % z celkového množstva 9400 m3," konštatoval poverený obchodný riaditeľ podniku Dušan Chudovský.

Podľa lesníkov dôvodom nezáujmu odberateľov je prebytok dreva spôsobený lykožrútovou kalamitou v celej strednej Európe, ale aj výpadok niektorých trhov s rezivom. To sa prejavilo i na výsledkoch elektronických aukcií, kde firmy drevo vysúťažili za ponúknuté cenníkové ceny a k jej navýšeniu odberateľmi pri aukcii pre nízky záujem nedochádzalo.

Podnik je pre slabý odbyt dreva a vysokým skladovým zásobám nútený obmedzovať niektoré lesnícke práce, ktoré so sebou prinášajú ďalšie navyšovanie nepredajných zásob dreva, ako sú napríklad prebierky do 50 rokov. Ťažbu porastov napadnutých podkôrnym hmyzom však podnik v záujme tlmenia lykožrútovej kalamity neobmedzí.

Na snímke lykožrút smrekový v kôre stromu.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


"Je potrebné povedať, že viac ako 90 % ťažby ihličnatého dreva v súčasnosti realizujeme v kalamitných porastoch," dodal výrobno-technický riaditeľ podniku Jozef Bystriansky.

Prebytok ihličnatého dreva na trhu spôsobený lykožrútovou kalamitou je celoeurópsky problém. "Napríklad v Česku vzrástlo množstvo napadnutého dreva v niektorých lokalitách od minulého roku až štvornásobne. Dôvodom sú nielen víchrice a veľké množstvo polámaných a vyvrátených stromov, ktoré sú vhodné pre podkôrny hmyz, ale najmä extrémne vysoké letné teploty skracujúce vývin larvy lykožrúta a dlhotrvajúci zrážkový deficit, ktorý oslabuje zdravé stromy," tvrdia lesníci.

Ako uviedol Rezek, elektronické aukcie dreva podnik Lesy SR využíva od roku 2010 ako doplnkový spôsob predaja dreva v rozsahu do 5 % celkového objemu. Slúžia však najmä ako indikátor záujmu o drevo.

"V rokoch 2011 a 2012 sa napríklad ihličnatá piliarska guľatina predávala aj za cenu okolo 100 eur/m3, v súčasnosti je to o 20 eur/m3 menej," poznamenal.