Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Situácia s lykožrútom je kritická, lesníci evidujú rekordné odchyty

Lykožrút smrekový, ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Populáciu lykožrúta smrekového, ktorý pod kôrou prezimoval vo všetkých vývojových štádiách, nedokázal znížiť ani silný zimný mráz.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) - Rekordné odchyty prvej generácie podkôrneho hmyzu zaznamenali v uplynulých týždňoch lesníci štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky. Populáciu lykožrúta smrekového, ktorý pod kôrou prezimoval vo všetkých vývojových štádiách, nedokázal znížiť ani silný zimný mráz.

Tohtoročné nízke teploty v apríli a v prvej polovici mája dávali lesníkom nádej, že prvá generácia lykožrúta silná nebude. Po dlhodobom zrážkovom deficite a následných horúčavách atakujúcich historické teploty v druhej polovici mája, začali ale lesníci zaznamenávať rekordné odchyty a situácia v smrekových porastoch sa tak stáva kritickou.
Ilustračné foto
Foto: teraz.sk


„Odštepný závod Beňuš zaznamenal rekord prvej generácie lykožrúta smrekového, ktorý predstavuje 48.000 kusov tohto lesného škodcu na jeden lapač za obdobie 14 dní. Takmer bežné pritom boli 30-tisícové odchyty," hovorí Ivan Špilda z odboru usmerňovania lesníckych činností generálneho riaditeľstva Lesov SR. „Keď si uvedomíme, že 4000 kusov je hranica silného odchytu za jedno rojenie, tak sú tieto čísla naozaj alarmujúce,“ dodáva.

Lesy SR pripravujú podľa generálneho riaditeľa Mariana Staníka stratégiu ochrany lesa na nasledujúce roky, ktorá bude zameraná na najúčinnejšie postupy spracovania vetrových a podkôrnikových kalamít v lesoch a následné obranné a ochranné opatrenia.

„Opatrenia sú zamerané na zlepšenie porastovej hygieny asanáciou zvyškov po ťažbe, na inštaláciu technických zariadení na odchyt lykožrúta, takzvaných lapačov a tiež na využívanie odpílených stromov ponechaných v lese, ktoré slúžia ako klasické lapáky,“ uviedol.

Výhoda týchto lapákov je v tom, že predstavujú prirodzený materiál v lese, ktorý lykožrút využíva na založenie ďalšej generácie. Po nakladení vajíčok je napadnutý strom asanovaný, čím sa zamedzuje ďalšiemu vývoju lykožrúta.

Silný nástup odchytov potvrdzuje, že šírenie podkôrnikovej kalamity je tento rok extrémne, a to aj s prispením počasia. Kalamita, ktorú ostáva spracovať, je podľa lesníkov zo štátnych Lesov SR oproti rovnakému obdobiu minulého roka vyššia o 122.000 kubických metrov.