Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Lesy SR: Zonácia Muránskej planiny by mala vychádzať z reálneho stavu

Na snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Foto: TASR - Branislav Račko

Lesy SR zaslali pripomienky k návrhu Projektu ochrany a Programu starostlivosti o NP Muránska planina.

Bratislava 11. marca (TASR) - Návrh zonácie Národného parku (NP) Muránska planina by mal vychádzať z reálneho stavu územia. Mal by rešpektovať aj odborné a legislatívne kritériá. Uviedol pre TASR vedúci odboru komunikácie Lesy SR Pavel Machava.

"Iba na základe týchto princípov bude možné zabezpečiť efektívnu, proporčne vyváženú a udržateľnú, hlavne ekonomicky, ochranu územia bez neprimerane vysokého negatívneho dosahu na obyvateľov v ekonomicky poddimenzovanom regióne,
" povedal Machava.

Lesy SR zaslali pripomienky k návrhu Projektu ochrany a Programu starostlivosti o NP Muránska planina. "V rámci pripomienok sme vyzvali príslušný orgán ochrany prírody, aby tieto dokumenty vrátil vyhotoviteľovi Štátnej ochrane prírody na prepracovanie a opätovné prerokovanie vzhľadom na veľké množstvo odborných a legislatívnych nedostatkov," priblížil Machava. Tvrdí tiež, že k rovnakému záveru ako Lesy SR dospeli aj ostatné dotknuté a zainteresované subjekty. V rámci pripomienok Lesov SR nebola žiadna požiadavka na zrušenie NP.

Rozloha NP Muránska Planina je v predloženom návrhu 25.017 hektárov a v štátnom vlastníctve Lesov SR je 74 percent, 57 percent tvorí ochranné pásmo. "Ide väčšinou o celistvý komplex pozemkov," poznamenal Machava. Súkromné pozemky tvoria 13 percent územia NP, urbárske 2,8 percenta, ostatné majú jedno percento. Mestá a obce vlastnia 7,7 percenta územia.