Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

ADSS: Leták Sociálnej poisťovne k 2. pilieru má chyby

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností leták neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v 2. pilieri.

Bratislava 30. marca (TASR) - Leták, ktorý zasiela Sociálna poisťovňa (SP) k 2. dôchodkovému pilieru, obsahuje nesprávne informácie. Tvrdí to Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Podľa asociácie leták neinformuje korektne o priemernom ročnom zhodnotení úspor v 2. pilieri. Celková výkonnosť meraná štandardným spôsobom za obdobie od 22. marca 2005 do 27. februára 2015 predstavovala u akciových fondov 33,91 %, u zmiešaných 32,65 % a u garantovaných 29,08 %. Celková výška inflácie za uvedené obdobie však bola na Slovensku 25,61 %. "V žiadnom prípade tak nie je hodnota reálnej výkonnosti fondov v sledovanom období záporná, ako uvádza leták. Údajné záporné reálne zhodnotenie v 2. pilieri nezodpovedá ani zhodnoteniu celkového majetku v 2. pilieri," upozornila ADSS.

Rovnako nekorektné je podľa asociácie aj porovnávanie aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ADH) a valorizácie dôchodkov so zhodnotením vo fondoch. Ako uviedla, tieto veličiny navzájom nesúvisia, keďže 1. a 2. pilier fungujú na odlišných princípoch.

Zároveň uviedla, že leták Sociálnej poisťovne ani nikde neuvádza, koľko si už dnes štát na každý vyplatený dôchodok požičiava a ani to, ako sa tento dlh bude vyvíjať v nasledujúcich rokoch.

Sporiteľ podľa ADSS nenájde v letáku ani zmienku o tom, aký vplyv bude mať demografický vývoj na výšku dôchodku z 1. piliera a ani hranicu jeho udržateľnosti pri zachovaní dnešných parametrov. Preto aj príklady takzvaných "reality dôchodkov" bez zohľadnenia týchto údajov sú podľa ADSS nesprávne.

"Máme za to, že v záujme zabezpečenia vyvážených informácií pre sporiteľov by SP mala uviesť na správnu mieru nielen výkonnosti dôchodkových fondov, ale zároveň doplniť aj odpovede na uvedené otázky. Len takto budú mat sporitelia šancu na správne rozhodnutie," dodala asociácia.

Druhý dôchodkový pilier na Slovensku je otvorený od 15. marca tohto roka do 15. júna tohto roka. Sporitelia tak majú možnosť z neho vystúpiť, ale do neho aj vstúpiť.