Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Letecké spojenie Poprad-Riga sa rozšíri aj s medzipristátím vo Varšave

Priestory čakárne v odletovej hale Letiska Poprad-Tatry v Poprade. Archívne foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Spojenie podtatranského regiónu leteckou linkou s dvoma veľkými letiskami Varšavou a Rigou umožňuje odlietavajúcim cestujúcim prestup na ďalšie letecké spojenia do celého sveta.

Poprad 26. mája (TASR) - Lotyšská letecká spoločnosť airBaltic bude po úspešnej zimnej sezóne pokračovať v prevádzkovaní pravidelného sezónneho leteckého spojenia medzi lotyšskou Rigou a Popradom. Novinkou však je, že v zime pribudne ešte jedno spojenie s medzipristátím vo Varšave.

"Počas prvej sezóny sme medzi Popradom a Rigou previezli 1900 cestujúcich, z toho 1500 cestovalo do Vysokých a Nízkych Tatier. Spoločnosť predpokladala, že prevezie 2600 cestujúcich, dôvodom nižšieho čísla je podľa môjho názoru množstvo individuálnych, nie skupinových rezervácií," uviedla riaditeľka popradského letiska Ivana Herkeľová.

Vyťaženosť lietadiel bola na úrovni viac ako 70 %, čo na prvú sezónu nie je podľa nej zlé. Od decembra do marca 2016 sa už bude z Popradu lietať do Rigy v utorok aj s medzipristátím vo Varšave, a tiež v sobotu. Nová rotácia umožňuje pracovne vyťaženým cestujúcim spoznať krásu Slovenska a najmä Tatier prostredníctvom skrátených pobytov, ktoré im pripravili subjekty cestovného ruchu v podtatranskom regióne.

Okrem toho spojenie podtatranského regiónu leteckou linkou s dvoma veľkými letiskami Varšavou a Rigou umožňuje odlietavajúcim cestujúcim prestup na ďalšie letecké spojenia do celého sveta. Letecká spoločnosť airBaltic ponúka svojim klientom okrem letov z a do Rigy aj spojenie s ďalšími destináciami v baltskom regióne, Škandinávii či Rusku.

"Rokovania s dopravcami sú dosť náročné a je potrebná súčinnosť všetkých partnerov projektu, či už je to rezort dopravy, Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ale aj oblastné organizácie cestovného ruchu. Mojím snom je, aby sme túto linku pripravili ako celoročnú. Žiaľ, nie je to možné počas tejto letovej sezóny, ale už sme začali rokovať s dopravcom aj o tejto možnosti, aby sme to v budúcom období mohli zrealizovať," dodala Herkeľová.

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR František Palko verí, že lepšie dopravné spojenie podporí turistický ruch v celom regióne, čo bude mať pozitívny vplyv aj na zamestnanosť. "Pobaltsko začalo mať Vysoké Tatry veľmi rado, a preto je veľmi dobré mať priamu leteckú linku z Rigy do Popradu. Pod Tatry tak môžu prichádzať ľudia z pobaltských a severských krajín, nie sú to len Lotyši, Estónci či Litovčania, sú to aj Nóri a Švédi. To medzipristátie vo Varšave prináša so sebou ďalšie možnosti, ako k nám prilákať Poliakov, ktorí tvoria veľkú časť návštevníkov regiónu," zdôraznil Palko. SACR podporuje toto letecké spojenie cielenými propagačnými aktivitami, ktoré sa začali už teraz.

Okrem Rigy sa z Popradu štyrikrát týždenne lieta aj do Londýna, ide o celoročné spojenie a letisko sa pomaly pripravuje aj na letnú charterovú sezónu. Riaditeľka očakáva, že do Bulharska a Turecka by sa malo spod Tatier uskutočniť okolo 50 letov, toto číslo však nie je konečné.

AirBaltic bude lety do Rigy prevádzkovať od 15. decembra do 12. marca 2016 každý utorok a sobotu. V utorok je odlet z Rigy o 15.25 h a prílet do Popradu – Tatier o 17.25 h. Medzipristátie vo Varšave je od 15.45 h do 16.20 h. Odlet z Popradu je 18.10 h a prílet do Rigy je o 22.10 h. V sobotu je let priamy, pričom odlet z Rigy je o 14. hodine a prílet do Tatier o 14.40 h. Následne je odlet z Tatier o 15.15 h s príletom do Rigy o 18. hodine.