Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Letecký zákon upravuje oblasť využívania vzdušného priestoru SR aj EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. júna 2023.

Bratislava 22. februára (TASR) - Zákon o o civilnom letectve (letecký zákon) upravuje najmä oblasť využívania vzdušného priestoru, ako aj poskytovania leteckých navigačných služieb, leteckej prevádzky, obchodnej leteckej dopravy, bezpilotných leteckých systémov a bezpilotných lietadiel. Vyplýva to z návrhu z dielne Ministerstva dopravy (MD) SR, ktorý v stredu schválila vláda. Účinnosť zákona sa navrhuje od 1. júna 2023.

Zákon upravuje taktiež oblasť licencovania leteckého personálu, výrobkov leteckej techniky, bezpečnostnej ochrany civilného letectva, ohlasovania a bezpečnostného vyšetrovania udalostí v civilnom letectve, lietajúcich športových zariadení, sankcií, pôsobnosti orgánov štátnej správy v civilnom letectve a výkonu štátneho odborného dozoru.

Návrh zákona predstavuje právnu úpravu v oblasti civilného letectva, ktorá vychádza z platnej vnútroštátnej právnej úpravy, pri zohľadnení oblastí upravených príslušnými právne záväznými aktami EÚ a tých oblastí, ktoré právne záväzné akty EÚ neupravujú.

Navrhovanou právnou úpravou sa podľa MD SR zabezpečí, že príslušné oblasti civilného letectva budú mať svoju právnu úpravu, či už na národnej úrovni alebo na úrovni EÚ. Zároveň sa v navrhovanej právnej úprave zohľadňuje meniaca sa legislatíva v oblasti civilného letectva na úrovni EÚ.

Návrh zákona upravuje aj pôsobnosť Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR vo vzťahu k lietadlám vo vojenských službách, lietadlám v policajných službách, lietadlám vykonávajúcim lety v štátnom záujme a súvisiacich oblastí a činností. Návrh zákona taktiež upravuje aj pôsobnosť Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a využívanie vzdušného priestoru SR lietadlami vykonávajúcimi lety v záujme cudzieho štátu.