Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Letisko v Bratislave rástlo vlani rýchlejšie, ako bol priemer v Európe

Letisko Milana R. Štefánika v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dvojciferný nárast dosiahlo 20 % letísk a mnohé z nich prelomili rekordy.

Bratislava 8. februára (TASR) - Letisko Milana R. Štefánika v Bratislave prevýšilo v roku 2015 svojím 15,4-% rastom počtu cestujúcich priemerný rast letísk v Európe. Podľa hovorkyne letiska Veroniky Ševčíkovej sa tak bratislavské letisko zaradilo ku krajinám ako napríklad Írsko, Portugalsko, Grécko, Rumunsko, Maďarsko, Slovinsko či Litva, ktorých letiská dosiahli tiež dvojciferný nárast.

"Rok 2015 bol veľmi dobrým rokom z hľadiska počtu vybavených pasažierov na letiskách v Európe, ktoré vybavili spolu približne 1,95 miliardy cestujúcich," zhodnotil uplynulý rok výkonný riaditeľ Medzinárodného združenia európskych letísk ACI Europe (Airports Council International Europe) Olivier Jankovec.

Dvojciferný nárast dosiahlo podľa jeho slov 20 % letísk a mnohé z nich prelomili rekordy. "O to sa pričinil pokračujúci vzrast nízkonákladových leteckých spoločností aj niektoré neeurópske aerolínie," doplnil Jankovec.

ACI Europe združuje takmer 500 európskych letísk v 45 krajinách. Z jej údajov tak vyplýva, že letiská v Európe dosiahli za minulý rok priemerný nárast počtu cestujúcich o 5,2 %. Letiská, ktoré sú súčasťou Európskej únie, rástli o 5,6 % a európske letiská nepatriace do EÚ dosiahli priemerný nárast o 3,9 %.

Lepšie výsledky v porovnaní s priemerom európskych letísk dosiahlo pritom bratislavské letisko aj v oblasti prepravy nákladu či pohybov lietadiel. "Zatiaľ čo preprava leteckého carga vzrástla na európskych letiskách v priemere o 0,7 %, bratislavské letisko zaznamenalo v roku 2015 nárast prepraveného nákladu o 8,5 % na súhrnných 21.098 ton," vyčíslila Ševčíková. Pohyby lietadiel narástli v priemere v Európe o 2,2 %, v Bratislave dosiahol nárast pohybov, čiže vzletov a pristátí lietadiel o 14 %.