Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Letiská v Budapešti a Prahe vybavili o vyše 13 % viac cestujúcich

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Percentuálne si najviac prilepšilo bratislavské letisko, ktoré zaznamenalo 38-% nárast počtu vybavených cestujúcich za prvé tri mesiace roka.

Bratislava 15. mája (TASR) - Letiskám v hlavných mestách v okolitých krajinách sa v prvom štvrťroku tohto roka darilo. Všetkým sa medziročne zvýšil počet vybavených cestujúcich.

Percentuálne si najviac prilepšilo bratislavské letisko, ktoré zaznamenalo 38-% nárast počtu vybavených cestujúcich za prvé tri mesiace roka. Na počet však jeho bránami prešlo najmenej cestujúcich, a to 297.771.

Podľa najnovších údajov medzinárodnej organizácie združujúcej prevádzkovateľov letísk ACI Europe (Airports Council International) si však o vyše 13 % oproti predošlému roku prilepšili letiská v Prahe a Budapešti. Pražské letisko pritom vybavilo za tri mesiace tohto roka celkovo 2,29 milióna ľudí a letisko v hlavnom meste Maďarska 2,23 milióna cestujúcich.

V porovnaní s minulým rokom sa darilo aj letisku vo Varšave, keďže prepravilo 2,32 milióna cestujúcich pri 7,1-% náraste oproti vlaňajšku.

Najväčšie letisko v regióne - Schwechat vo Viedni si v percentuálnom vyjadrení prilepšilo oproti minulému roku najmenej, a to o 2,3 %. Celkovo však bránami letiska prešlo v prvom štvrťroku takmer 4,4 milióna cestujúcich.