Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Letiská dostali od štátu dotáciu 3,29 milióna eur

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prostriedky boli podľa ministerstva dopravy určené na bezpečnostnú ochranu letísk.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Letiskové spoločnosti na Slovensku dostali v tomto roku dotácie od štátu vo výške 3,29 milióna eur. Peniaze putovali pre bratislavské Letisko Milana R. Štefánika, letisko v Košiciach, v Piešťanoch, na Sliači a v Žiline. Prostriedky boli podľa ministerstva dopravy určené na bezpečnostnú ochranu letísk.

"V procese riešenia je ešte poskytnutie dotácií letiskovým spoločnostiam a poskytovateľovi leteckých navigačných služieb na účel riadenie a vybavenie letov oslobodených od odplát v sume 1,28 milióna eur," priblížil pre TASR hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

V prípade, že by sa odobrili aj tieto dotácie, letiská by spolu v tomto roku dostali 4,57 milióna eur. V schválenom rozpočte na tento rok im pritom bola určená suma len jeden milión eur. Oproti roku 2013 to znamenalo výrazný pokles, keďže vtedy bolo na leteckú dopravu rozpočtovaných šesť miliónov eur a letiská celkovo v tom roku dostali od štátu vyše osem miliónov eur.

Rezort dopravy preto hneď po schválení aktuálneho rozpočtu avizoval, že sa pokúsi pre letiská nájsť v rezorte aj dodatočné peniaze. Podobná situácia sa však zrejme bude opakovať aj v roku 2015. V návrhu rozpočtu na budúci rok je totiž opäť určená pre letiská suma jeden milión eur.

Poskytovanie dotácií pre civilné letectvo sa pritom od decembra tohto roku upraví. Rezort dopravy pozmenil v tejto oblasti letecký zákon, keďže od apríla tohto roku začali platiť v rámci poskytovania štátnej pomoci pre letiská nové pravidlá - Usmernenia EÚ o štátnej pomoci pre letiská a letecké spoločnosti.

"Usmernenia menia platný systém poskytovania dotácií v oblasti civilného letectva, a to tým, že sa rozlišujú činnosti hospodárskej a nehospodárskej povahy a tomu zodpovedajúce pravidlá poskytovania," doplnil Kóňa.