Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Letisko v Košiciach zaznamenalo najlepší 1. štvrťrok za uplynulé roky

FOTO TASR/František Iván Foto: TASR

Prioritou košického vzdušného prístavu naďalej ostáva zabezpečenie priameho spojenia s Nemeckom, o čom prebiehajú intenzívne rokovania.

Košice 24. apríla (TASR) – Košické letisko v priebehu prvých troch mesiacov tohto roka vybavilo 47.238 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 48 percent. Prispel k tomu najmä vysoký záujem o letecké spojenie s Londýnom, ktoré prevádzkuje spoločnosť Wizz Air päťkrát týždenne.

V nadchádzajúcej turistickej sezóne sa pritom počet letov z Košíc do Anglicka ešte zvýši. „Od 19. júna do 13. septembra bude Wizz Air namiesto pôvodne plánovaných siedmich letov týždenne prevádzkovať až desať spojení týždenne. Každý utorok, štvrtok a sobotu tak budú môcť cestujúci využiť linku Košice – Londýn až dvakrát denne, s odletom z Košíc o 11.25 a 17.55,“ informoval dnes výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler.

Nebol to však len Londýn, ktorý priniesol letisku rast. Zvýšil sa aj počet cestujúcich na charterových letoch, a to až trojnásobne z minuloročných 688 cestujúcich na tohtoročných 2159. "Zaznamenali sme zvýšený záujem cestujúcich o lety do Tel Avivu a navyše sme v januári vybavili štyri lietadlá s ruskými a ukrajinskými turistami na palube, ktoré do Košíc divertovali z Popradu," priblížil šéf marketingu letiska Juraj Toth.

Začiatkom apríla sa zástupcovia košického letiska zúčastnili v Marseille na konferencii Routes Europe, kde zástupcovia letísk, leteckých spoločností a turistických organizácií diskutovali o nových leteckých spojeniach. Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 1200 delegátov, medzi ktorými boli predstavitelia 380 prevažne európskych letísk. Podľa Dandlera sa letiská, intenzívne spolupracujúce so všetkými zainteresovanými partnermi, doslova bijú o pozornosť leteckých prepravcov. "Toto je jediná cesta aj pre náš región - aktívna spolupráca letiska Košice, subjektov cestovného ruchu, štátnej správy a regionálnej samosprávy v úsilí o spoločné prilákanie etablovaných leteckých prepravcov a zviditeľnenie východného Slovenska," konštatoval.

Prioritou košického vzdušného prístavu naďalej ostáva zabezpečenie priameho spojenia s Nemeckom, o čom prebiehajú intenzívne rokovania.

Vlani spustené priame letecké spojenie do Londýna doplnilo ponuku pravidelných liniek z Košíc do Bratislavy, Prahy a Viedne, ktoré prevádzkujú ČSA a Austrian Airlines.