Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Na Letisku Sliač sa začína sezóna chartrov, destinácie zvýšia prepravu

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Letisko Sliač má status medzinárodného letiska od roku 1991.

Sliač 30. apríla (TASR) - Až 80-percentný nárast prepravených osôb na chartrových letoch očakáva v tomto roku regionálne Letisko Sliač. Zabehnuté dovolenkové destinácie v bulharskom Burgase a tureckej Antalii sa totiž aktuálne rozšírili o egyptskú Hurghadu a grécku Krétu. Prvý let v sezóne absolvujú cestujúci už v sobotu 2. mája, a to do Egypta.

V uplynulej sezóne vybavilo letisko prostredníctvom chartrov 20.387 cestujúcich. "Zatiaľ máme zazmluvnených celkom 133 letov, z toho posledný je v októbri," povedal pre TASR obchodno-ekonomický riaditeľ letiska Vladimír Sitarčík.

Letisko má pri tom kapacitu na prepravu niekoľkonásobne viac letov a osôb. Musel by sa ale zvýšiť počet zamestnancov a upraviť systém poskytovania leteckých navigačných služieb zo strany Ozbrojených síl SR. Sliač má zmiešanú vojenskú prevádzku s civilnou a je jediným letiskom na Slovensku, kde aj civilnú dopravu riadia profesionálni vojaci.

Letisko Sliač (za druhej svetovej vojny známe ako Tri duby) má od roku 1991 status medzinárodného letiska. Používať ho môžu takmer všetky typy lietadiel používané v civilnom letectve. Podľa Sitarčíka na chartrové lety používajú prepravcovia najmä airbusy a boeingy.

Letisko malo v rokoch 2003 až 2007 aj pravidelnú leteckú linku do Prahy. Aj po jej zrušení sa vedenie snažilo denné lety obnoviť. Najnovšie je aktuálna pravidelná linka do Londýna. Ak všetko dobre pôjde, od marca 2016 by sa mohlo začať lietať.