Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Centrum dizajnu hľadá spôsob ako zachrániť vládny salónik na letisku

interiér VIP salónika s reliéfmi Vladimíra Kompánka. Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

Unikátne dielo zo 70. rokov minulého storočia sa dostalo do ohrozenia po tom, ako sa celá budova mala rekonštruovať pre potreby slovenského predsedníctva v Európskej únii.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Slovenské centrum dizajnu hľadá spôsob, ako zachrániť interiér vládneho salónika v budove Leteckého útvaru ministerstva vnútra na bratislavskom letisku.

Unikátne dielo zo 70. rokov minulého storočia sa dostalo do ohrozenia po tom, ako sa celá budova mala rekonštruovať pre potreby slovenského predsedníctva v Európskej únii (EÚ). S kompletným zachovaním vládneho salónika sa nepočítalo.

"Jediné možné riešenie podľa mňa je, že si to kultúra (Ministerstvo kultúry SR - pozn.) zoberie a niekde uschová. A keď bude vôľa a nájde sa nejaký architekt, ktorý by to chcel integrovať na to isté miesto alebo na iné miesto, bude to k dispozícii," povedala TASR riaditeľka Slovenského centra dizajnu (SCD) Katarína Hubová. SCD podľa nej požiadalo ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) o stretnutie, na ktorom by hľadali možnosti, čo sa pre záchranu vládneho salónika dá urobiť. Hubová uviedla, že takýto unikát je najlepšie chrániť na pôvodnom mieste, no prípadné rekonštrukčné práce na budove by ho znehodnotili. Podľa nej sa nepodarilo dohodnúť, aby sa interiér premiestil do novej budovy letiska.

Po vyše štyroch desaťročiach sa dočká rozsiahlej rekonštrukcie aj budova Leteckého útvaru MV SR. Ide o architektonické dielo kolektívu autorov pod vedením profesora Jána Bahnu (na snímke v prezidentskom salóniku) zo začiatku sedemdesiatych rokov.
Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR

O prenesení vládneho salónika na iné miesto hovorí aj jeho spoluautor Ján Miloslav Bahna. "Neviem, čo bude so starou budovou, pretože tá potrebuje rekonštrukciu. Salónik tam bude cudzí prvok, preto musíme reálne uvažovať o prenesení jeho priestorových fragmentov do nového prostredia. Možno do múzea dizajnu či galérie," povedal. Bahna pracoval na interiéri v štýle hi-tech ešte ako mladý architekt spolu so svojim starším kolegom Vojtechom Vilhanom, ktorý je podľa historikov najvýznamnejším slovenským interiéristom druhej polovice 20. storočia. Zomrel v roku 1988 ako 62-ročný. Autorom reliéfov je Vladimír Kompánek, vo veku 83 rokov zomrel pred troma rokmi.

drevené posuvné dvere oddeľujúce VIP salón od odbavovacej haly zdobené reliéfom od Vladimíra Kompánka.
Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR
Rekonštrukciu salónika tak, aby spĺňal nevyhnutné protokolárne a kapacitné štandardy naplánovalo ministerstvo zahraničných vecí vo svojom návrhu logisticko-organizačného zabezpečenia slovenského predsedníctva v EÚ, ktoré bude v druhej polovici roku 2016. Letisko M. R. Štefánika bude obsluhovať najmä prílety a odlety vládnych špeciálov s delegáciami, prílety a odlety expertov a zástupcov európskych inštitúcií. Delegácie by však mali využívať aj najbližšie medzinárodné letisko Schwechat vo Viedni. Ministerstvo vnútra v apríli tohto roku vyhlásilo tender na projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii objektu Leteckého útvaru. V júni na prípad upozornila TASR a o osud salónika sa začali zaujímať odborníci. Rezort vnútra napokon prípravy na rekonštrukciu objektu zastavil, keďže súťaž na projektovú dokumentáciu zrušil. "Rokujeme o inej možnosti s ministerstvom dopravy a s letiskom, kde vznikne VIP salónik," potvrdil riaditeľ Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra Ivan Netík.