Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Ekonomika

Letná sezóna 2013 v cestovnom ruchu v SR bola úspešná

Generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Aj štatistiky ukazujú, že počet návštevníkov Slovenska stúpol v porovnaní s minulým rokom.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Letná sezóna 2013 v cestovnom ruchu bola na Slovensku úspešná. Väčšina zariadení združených v Zväze hotelov a reštaurácií (ZHR) SR evidovala zvýšenie počtu prenocovaní a súvisiacich služieb. V tohtoročnej letnej sezóne sa v priemere ubytovalo viac hostí ako v sezóne minuloročnej. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave generálny sekretár ZHR SR Marek Harbuľák.

"Musím povedať, že tento rok bol od začiatku celkom dobre "našliapnutý", čo sa týka cestovného ruchu a výkonov. Pomohla nám k tomu dobrá a dlhá zima. Očakávali sme takisto, či nám vyjde počasie v letnej sezóne. Tento základný predpoklad, čo sa týka počasia, nám vyšiel," priblížil generálny sekretár.

"Aj štatistiky ukazujú, že počet návštevníkov Slovenska nám stúpol v porovnaní s minulým rokom približne o 16 %. Musím však poznamenať, že na základe nášho prieskumu, ktorý sme robili v členských hoteloch ZHR SR, takéto percento nárastu sa nezobrazilo vo využití ubytovacích služieb," informoval.

Slovenské zariadenia tento rok podľa neho hojne navštívili Slováci. "Viac ako polovica klientov bola domáca. Tradične zaujímaví sme boli pre Poliakov, Čechov, Maďarov, menej pre Nemcov. Zaznamenali sme však výraznejší nárast po rusky hovoriacich klientov," podotkol.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Oliver Ondráš
"Na jednej strane registrujeme nárast v ubytovacích službách, v obsadenosti hotelov. Bohužiaľ musím konštatovať, že nie všade bol nárast rovnaký. Nárast je výraznejší v tradičných strediskách cestovného ruchu ako sú Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Liptov, Orava. Trochu nám zaostávajú ostatné regióny – obsadenosť v niektorých regiónoch dokonca mierne klesá," poznamenal.

"Vývoj nie je však pozitívny v stravovacích službách, reštauračné služby zaznamenávajú pokles. Najlepším dôkazom toho je aj tvrdenie od našich dodávateľov, ktorí vedia, koľko od nich naši členovia nakupujú. Súvisí to však s vývojom ekonomiky nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách," zdôraznil.

ZHR SR vznikol s cieľom obhajovať spoločné záujmy členských subjektov voči orgánom štátnej správy a iným organizáciám, zvyšovať ich profesionálnu prestíž, ovplyvňovať verejnú mienku a názory riadiacich orgánov cestovného ruchu v štátnej správe a samospráve na slovenské hotelierstvo, gastronómiu a cestovný ruch.