Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Letná sezóna na Liptove sa číslami doťahuje na obdobie spred pandémie

Na archívnej snímke vodná nádrž Liptovská Mara, dole obec Bobrovec. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Región v júli podľa štatistík zaznamenal nárast českej klientely. Tá tvorila zhruba polovicu všetkých zahraničných hostí v regióne.

Liptovský Mikuláš 13. septembra (TASR) – Letná sezóna 2023 na Liptove sa číslami doťahuje na obdobie spred pandémie. Najväčší podiel návštevníkov tvorili domáci Slováci a po dočasnom výpadku sa vrátili českí a poľskí dovolenkári. TASR o tom v stredu informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov.

"Keď si porovnáme júl 2023 s predcovidovým rokom 2019, sme takmer na rovnakých číslach v počte prenocovaní hostí, čo je veľmi dobrý trend. Priemerný počet prenocovaní nám síce klesol, ale len minimálne, na 3,1 dňa, pričom Liptov mal v roku 2019 priemernú dĺžku pobytu 3,2 dňa," priblížila Šarafínová.

Región v júli podľa štatistík zaznamenal nárast českej klientely. Tá tvorila zhruba polovicu všetkých zahraničných hostí v regióne. "Samozrejme, že tento údaj sa ešte zmení, keďže pracujeme len s čiastočnými štatistikami a august je zvyčajne veľmi silný mesiac nielen z pohľadu Poliakov," dodala.

Riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková uviedla, že toto leto v regióne pocítili zmenu návštevníckeho správania. Nie všetci dovolenkári využívali reštauračné zariadenia. Mnohí preferovali ubytovanie v chatách a apartmánoch s kuchynkami a možnosťou variť si počas pobytu. "Ušetrili tak na stravovaní, a keď to skombinovali napríklad aj s rekreačným poukazom, vo finále to významne pocítil ich rodinný rozpočet," povedala. Trend posledných rokov, teda rezervácie na poslednú chvíľu, pretrval aj toto leto.