Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Takéto škody na majetku spôsobili letné búrky Slovákom

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Roman Hanc

Práve letné búrky sa podpísali aj pod viacero škôd, ktoré zaevidovala ČSOB Poisťovňa. Ich priemerná výška dosahuje necelých 700 eur.

Bratislava 24. júla (TASR) - Už počas prvého prázdninového týždňa sa na území Slovenska vyskytlo niekoľko búrok, ktoré spôsobili veľké materiálne škody, poničili záhrady a možnú úrodu v nich.

"Napríklad na Záhorí sa vyskytlo silné krupobitie, v Prešove aj silný vietor, ktorý odniesol strechy, a krúpy tiež zničili úrodu. Pri búrke v Čadci 7. júla spadlo 35 mm zrážok, v Ľubochni 24 mm zrážok, ale pri vhodných podmienkach sa vyskytujú zrážkové úhrny aj vysoko nad 30 mm," vysvetľuje meteorologička Miriam Jarošová.

Práve letné búrky sa podpísali aj pod viacero škôd, ktoré zaevidovala ČSOB Poisťovňa. Ich priemerná výška dosahuje necelých 700 eur.

"Od začiatku leta nám klienti nahlásili viacero škôd na majetku, ktoré im poškodili ich nehnuteľnosti alebo domácnosti. Nie sú výnimočné prípady, keď úder blesku poškodil v závislosti od intenzity rôzne spotrebiče, od tých najcitlivejších ako wifi router, cez osobné počítače, DVD prehrávače, televízne prijímače, ale aj systémy vykurovania a podobne,“ vymenováva riaditeľ odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne Peter Ripka.

Priemerná výška škôd na spotrebičoch v domácnosti v dôsledku úderu blesku sa od začiatku leta pohybuje na úrovni 570 eur. Samozrejme, pokiaľ je domácnosť vybavená drahšou elektronikou, škody sa môžu vyšplhať do niekoľkých tisíc eur. Podľa Ripku môžu blesky s vysokou intenzitou poškodiť aj elektronickú zabezpečovaciu signalizáciu, elektromotory otvárania brán, prípadne elektroinštaláciu samotnej nehnuteľnosti. Škody bývajú v takomto prípade vysoké. "Evidujeme napríklad prípad klienta, ktorému blesk spôsobil škody na elektroinštalácii vo výške 15.000 eur," spresňuje Ripka.

Z pohľadu evidovanej výšky škôd spôsobených letnými búrkami bol za uplynulé roky najkritickejší rok 2010, keď zasiahla Slovensko, ale aj celú strednú Európu vlna povodní. ČSOB Poisťovňa vtedy zaevidovala viac ako 1300 poistných udalostí a výška vyplateného poistného plnenia presiahla 4,3 milióna eur.

"Za posledných asi 20 rokov pribúda na našom území búrok, ktoré sú spojené s nebezpečnými poveternostnými javmi, ako sú spomínané vysoké zrážkové úhrny, silný nárazový vietor, krupobitie alebo vysoká elektrická aktivita. Súvisí to s teplejšou atmosférou, ktorá dokáže pojať oveľa viac vlhkosti do seba, a preto sa aj javy prejavujú ako výraznejšie, intenzívnejšie. Toto súvisí s prebiehajúcou klimatickou zmenou, ktorá sa prejavuje silnejšími javmi aj na našom území," približuje meteorologička Jarošová.