Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

V lete častejšie zabúdame na splátky

Alcudia na Baleárskom ostrove Mallorca, Španielsko Foto: canalvenecia.com

Niektorí klienti uprednostnia uhradenie dovolenky na úkor splátky úveru.

Bratislava 9. júla (TASR) - V lete sa Slovákom častejšie stáva, že zabúdajú na svoje pravidelné mesačné splátky hypoték a úverov na bývanie. Stúpa totiž podiel takzvaných čerstvých neplatičov zabezpečených úverov, teda tých, ktorí sú v omeškaní menej ako mesiac.

Vyplýva to z analýzy, ktorú urobila Sberbank Slovensko na základe údajov o všetkých neplatičoch za 1. polrok tohto roka. V júni dosiahol podiel krátkodobých omeškancov pri úveroch na bývanie na celej skupine omeškancov takmer 80 %. To znamená, že až osem z desiatich ľudí, ktorí sa oneskorili so splátkami za zabezpečený úver, meškali so splátkou kratšie ako mesiac.

Kým pri dlhodobom nesplácaní úveru ide zväčša o závažnejšie problémy, ako napríklad strata zamestnania či zdravotné problémy, pri krátkodobých výpadkoch v platení sú za tým často iné príčiny.

"Ide o sezónny vplyv, niektorí klienti uprednostnia uhradenie dovolenky na úkor splátky úveru. To isté sa môže prejaviť koncom roka, kedy financie použijú na vianočné sviatky," vysvetľuje Ľubomíra Chmelová zo Sberbank Slovensko.

Radšej ako vynechať splátku hypotéky, je dobré hľadať iné riešenia, napríklad dofinancovanie dovolenky prostredníctvom kreditnej karty. V závislosti od bonity klienta je možné na ňu čerpať niekoľko tisíc eur a pri vrátení použitej sumy v termíne bez úrokov.