Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Investícia do zimného pestovania cherry rajčín je asi 15,3 milióna eur

Na ilustračnej snímke sú rajčiny. Foto: TASR

Zimná produkcia cherry rajčín je základnou myšlienkou projektu, ktorý je vo výstavbe na Mochovskej ulici v Leviciach neďaleko priemyselného parku Levice - Géňa.

Levice 23. januára (TASR) - Zimná produkcia cherry rajčín je základnou myšlienkou projektu, ktorý je vo výstavbe na Mochovskej ulici v Leviciach neďaleko priemyselného parku Levice - Géňa.

Predpokladané ukončenie zámeru, ktorého produkčná plocha v skleníkoch sa bude rozkladať na 5,04 hektára, je naplánované na september 2017, pričom náklady sú plánované na úrovni 15,3 milióna eur. V plnej prevádzke by mal projekt zamestnať 50 až 70 ľudí z daného regiónu, predpokladaná produkcia je 1200 ton cherry rajčín ročne.

Ako pre TASR povedal konateľ spoločnosti Energosystémy, s.r.o., Matúš Jančura, slovenský trh je v zimnom období takmer nepokrytý lokálnymi pestovateľmi a tieto plodiny sú k nám dovážané v nedozretom stave. To sa podľa neho prejavuje na ich kvalite, chuti aj cene. Aby bolo pestovanie v našich zemepisných šírkach v tomto období vôbec možné, je potrebné zabezpečiť rastlinám dostatok svetla a tepla.

Projekt okrem samotnej produkcie cherry rajčín rieši aj výstavbu nového zdroja elektrickej a tepelnej energie, pričom tá bude využívaná pre rastlinnú výrobu v skleníku. "Energetický zdroj vybudovaný pri skleníkoch bude slúžiť len pre výrobu energií na produkciu v skleníkoch, pretože je oddelený od energetickej sústavy v takzvanej „ostrovnej prevádzke“. Preto bolo nevyhnutné vybudovať vlastný zdroj energie, v ktorom by sme mohli sami regulovať výrobu elektriny pre asimilačné svietenie a teplo pre kúrenie," vysvetlil Jančura s tým, že takto je možné regulovať spotrebu energií pri pestovaní podľa potreby, čo v konečnom dôsledku vedie k šetreniu nákladov.

Podľa jeho slov v prípade dodávok energií od externých dodávateľov by poplatky za nevyrovnané odbery energie zo siete viedli k nerentabilnosti projektu.

"Vzhľadom k dopytu ľudí po lokálnych potravinách bude produkcia rajčín určená predovšetkým pre slovenský a český trh. Nenaruší sa tým dozrievanie plodín, čím dosiahneme potrebnú kvalitu a chuť rajčín," dodal Jančura.