Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Ekonomika

Šéfka EK požiadala Draghiho o vypracovanie správy o udržaní ekonomiky

Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Draghi bol od februára 2021 do októbra 2022 predsedom talianskej vlády, ktorá zvládala krízu spôsobenú ochorením COVID-19 aj turbulencie po ruskej invázii na Ukrajinu.

Rím 13. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová požiada bývalého prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) a bývalého talianskeho premiéra Maria Draghiho, aby vypracoval správu o tom, ako udržať ekonomiku bloku konkurencieschopnú pri prechode na ekologickejšiu energiu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr ANSA a Reuters.

Draghi je niektorými považovaný za záchrancu eura. Podarilo sa mu totiž upokojiť trhy v rokoch 2011 až 2019, keď pôsobil na čele ECB počas finančnej krízy, ktorá predstavovala hrozbu pre existenciu eurozóny.

Von der Leyenová vo svojom výročnom prejave o stave Európskej únie (EÚ) v stredu v Štrasburgu uviedla, že blok sa musí pozerať dopredu a určiť, ako bojovať proti inflácii, vyriešiť nedostatok pracovných síl a podnietiť hospodársky rast, a zároveň žiadať priemysel, aby prešiel na čistejšie energie.

"To je dôvod, prečo som požiadala Maria Draghiho, aby pripravil správu o budúcnosti európskej konkurencieschopnosti. Pretože Európa urobí všetko, čo bude potrebné, aby si udržala svoju konkurenčnú výhodu," povedala.

Podľa zdroja blízkeho tejto záležitosti Draghi prácu prijal a "téma ho veľmi zaujíma". Očakáva sa, že správu odovzdá na budúci rok v júni alebo v júli, dodal zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

Draghi bol od februára 2021 do októbra 2022 predsedom talianskej vlády, ktorá zvládala krízu spôsobenú ochorením COVID-19 aj turbulencie po ruskej invázii na Ukrajinu.

Minulý týždeň v článku pre časopis Economist opäť vyzval na vytvorenie fiškálnej únie. "Vytvorenie užšej únie sa nakoniec ukáže ako jediný spôsob, ako zabezpečiť prosperitu, po ktorej európski občania túžia," napísal Draghi v časopise.

Európsky komisár pre hospodárstvo a bývalý taliansky premiér Paolo Gentiloni v súvislosti s Draghiho očakávanou správou uviedol, že prinesie "dobré nápady na oživenie úlohy EÚ v globálnej ekonomike".