Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Čína si želá jednotnú a stabilnú Európsku úniu

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a čínsky premiér Li Kche-čchiang na úvodnom zasadnutí Národného ľudového kongresu v Pekingu 5. marca 2016. Foto: TASR/AP

Čínsky premiér Li Kche-čchiang vyzval na spoločné úsilie s cieľom obnoviť dôveru vo svetovú ekonomiku po tom, ako Briti nečakane odhlasovali v minulotýždňovom referende odchod z Európskej únie.

Peking 27. júna (TASR) - Čínsky premiér Li Kche-čchiang vyzval na spoločné úsilie s cieľom obnoviť dôveru vo svetovú ekonomiku po tom, ako Briti nečakane odhlasovali v minulotýždňovom referende odchod z Európskej únie. Informovala o tom agentúra AP.

"Minulotýždňové referendum sa jednoznačne odrazilo na svetových finančných trhoch," povedal Li Kche-čchiang na Medzinárodnom ekonomickom fóre v severočínskom meste Tchien-ťin. Ako dodal, táto udalosť zvýšila neistotu vo svetovej ekonomike.

Nezvyčajne priamy komentár vysokého predstaviteľa čínskej vlády, ktorí nezvyknú hodnotiť udalosti v iných krajinách, odráža obavy z vplyvu ekonomických otrasov v Európskej únii. Tá je kľúčovým obchodným partnerom Číny a neistota by mohla obmedziť dopyt po čínskych produktoch, čo by malo negatívne dôsledky pre čínske priemyselné podniky, ktoré zamestnávajú milióny ľudí.

"Za takýchto okolností musíme problémy riešiť spoločne, posilniť dôveru a vytvoriť stabilné (ekonomické) prostredie," povedal čínsky premiér. Dodal, že Peking si želá "jednotnú a stabilnú" Európsku úniu, ako aj "stabilnú a prosperujúcu Britániu". Tým pravdepodobne poukázal na riziko, že hlasovanie v prospech brexitu by mohlo viesť k separatistickým náladám aj v iných krajinách EÚ, prípadne k tlakom na rozdelenie Británie.