Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Libéria žiada plán medzinárodnej pomoci na obnovu ekonomík po ebole

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyzvala dnes na vytvorenie plánu medzinárodnej pomoci, ktorým sa po získaní kontroly nad šírením eboly podporí obnova ekonomík v západnej Afrike.

Brusel 3. marca (TASR) - Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyzvala dnes na vytvorenie plánu medzinárodnej pomoci, ktorým sa po získaní kontroly nad šírením eboly podporí obnova ekonomík v západnej Afrike.

Na medzinárodnej konferencii o ebole v Bruseli Johnsonová-Sirleafová povedala, že obnova ekonomík zdevastovaných po prepuknutí tejto nákazy bude dlhodobou a nákladnou úlohou. Podľa nej sa "najpodstatnejšia dlhodobá odpoveď na ebolu musí opierať o plány a stratégie ekonomického oživenia".

V čase, keď sa počet úmrtí nákazy priblížil k 10.000, "potrebujeme našich medzinárodných partnerov, aby ostali aj naďalej s nami," uviedla Johnsonová-Sirleafová, ktorú citovala AP.

Oblasť s najäčším výskytom eboly sa v západnej Afrike podľa AP sústreďuje na území približne s rozlohou Francúzska, kde žije okolo 20 miliónov ľudí a je tam obmedzená infraštruktúra.

Aj keď počet nových prípadov v Libérii, Guinei a Sierre Leone výrazne poklesol, ich zníženie na nulu si bude stále vyžadovať značné úsilie.

Medzinárodné spoločenstvo za zaviazalo poskytnúť približne 4,9 miliardy dolárov (4,4 miliardy eur) na boj s týmto vírusovým ochorením, reálne však bola do dnešného dňa vyplatená menej ako polovica zo sľubovaných prostriedkov - 2,4 miliardy dolárov (2,1 miliardy eur).

V postihnutej oblasti sa počet výskytu nových prípadov eboly podaril znížiť na zhruba 100 týždenne, čo je podľa AP oproti 800-900 novým prípadom týždenne v čase kulminácie epidémie vlani v auguste a septembri zásadný pokrok.

Experti a oficiálni predstavitelia varujú, že eliminovanie aj posledného prípadu je veľkou výzvou, ktorá si vyžaduje lokalizáciu a liečbu každého jedného chorého, ako aj prísne sledovanie všetkých osôb, ktoré s ním mohli prísť do kontaktu.