Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Lídri EÚ o pol roka predlžili ekonomické sankcie voči Rusku

aliansky premiér Paolo Gentiloni (vpravo) sa rozpráva s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaiteovou (vľavo), estónskym premiérom Jurim Ratasom (druhý zľava) a cyperským prezidentom Nicosom Anastasiadesom (druhý sprava) počas rokovania za okrúhlym stolom na summite EÚ v Bruseli 15. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Režim sankcií je podľa lídrov EÚ úzko spojený s plnením dohôd o riešení konfliktu na Ukrajine, kde EÚ vidí iba slabý pokrok.

Brusel 15. decembra (TASR) - Lídri EÚ na dnešnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli rozhodli o predlžení súčasného režimu ekonomických sankcií voči Rusku do konca júla 2017.

Diplomati z prostredia EÚ už pred summitom naznačovali, že sankcie, ktoré bránia ruským vývozcom a bankám v prístupe na európske trhy, budú predĺžené o ďalší polrok. Súčasný režim ekonomických sankcií vyprší 31. januára 2017, pred týmto termínom však nie je naplánovaný žiadny ďalší summit EÚ, a tak lídri v tejto veci rozhodli už dnes.

Brusel prijal balík ekonomických sankcií v júli 2014 po zostrelení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny a sú vnímané ako odpoveď EÚ na anektovanie polostrova Krym a podporu Moskvy pre východoukrajiských separatistov.

Režim sankcií je podľa lídrov EÚ úzko spojený s plnením dohôd o riešení konfliktu na Ukrajine, kde EÚ vidí iba slabý pokrok. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande v predvečer summitu v Bruseli vyzvali svojich partnerov v EÚ, aby sankcie zachovali, lebo tzv. minské dohody nie sú dodržiavané a nie je rešpektované ani prímerie vo východnej Ukrajine.