Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Liga arabských štátov potvrdila pomoc Palestínčanom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Biely dom v sobotu zverejnil hospodársky návrh, ktorý by mohol vyzbierať pre Palestínčanov v prepočte viac ako 43,87 miliárd eur a vytvoriť pre nich v priebehu desaťročia milión pracovných miest.

Káhira 23. júna (TASR) - Liga arabských štátov (LAŠ) v nedeľu potvrdila prísľub z apríla tohto roka vyplácať Palestínskej samospráve mesačne v prepočte 87,5 milióna eur a podrobila kritike hospodársky návrh USA, informovala agentúra AFP.

Ministri financií z arabských krajín na stretnutí v Káhire obnovili prísľub, ktorý má podľa ich vyhlásenia za cieľ posilniť rozpočet Palestínskej samosprávy, ktorý čelí finančným ťažkostiam.

Ministri zároveň podrobili kritike hospodársky plán Spojených štátov a vyjadrili "úplnú podporu arabských štátov hospodárskej, politickej a finančnej nezávislosti Palestínskeho štátu".

Šéfovia rezortov financií takisto kritizovali Izrael za zmrazenie finančných prostriedkov z fondov určených pre Palestínsku samosprávu.

Biely dom v sobotu zverejnil hospodársky návrh, ktorý by mohol vyzbierať pre Palestínčanov v prepočte viac ako 43,87 miliárd eur a vytvoriť pre nich v priebehu jedného desaťročia milión pracovných miest.

Mierový plán, ktorý má na starosti poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner, bol ohlásený niekoľko dní pred investičnou konferenciou v Bahrajne, ktorú organizuje americká administratíva.

Palestínska samospráva dvojdňovú konferenciu v Bahrajne bojkotuje a tvrdí, že proizraelsky orientovaný Trump sa snaží kúpiť si Palestínčanov a pripraviť ich o nezávislý štát.

USA podľa AFP naznačili, že politická časť ich plánu, ktorá by mala byť zverejnená v novembri - po tom, ako sa v Izraeli uskutočnia nové parlamentné voľby a sformuje sa vláda - nebude obsahovať zmienku o vytvorení nezávislého palestínskeho štátu.