Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Liptovský Mikuláš bude mať vyrovnaný rozpočet 30,1 milióna eur

Erb mesta Liptovský Mikuláš Foto: Heraldický register

Finančne najnáročnejšie oblasti budú vzdelávanie a mládež, kde poputuje viac ako 8,3 milióna eur.

Liptovský Mikuláš 15. decembra (TASR) - Liptovskomikulášske mestské zastupiteľstvo odobrilo dnes predložený návrh vyrovnaného budúcoročného rozpočtu na úrovni 30,1 milióna eur. Finančne najnáročnejšie oblasti budú vzdelávanie a mládež, kde poputuje viac ako 8,3 milióna eur. Nasledujú interné služby mesta, odpadové hospodárstvo, šport, sociálne služby a sociálna pomoc, verejný poriadok a bezpečnosť či spravovanie miestnych komunikácií.

"Rozpočet na rok 2017 je zostavený ako realistický, bez väčších odchýlok oproti predchádzajúcim rokom, je dostatočne krytý zdrojmi. Dobré sú i prognózy vo výbere podielových a miestnych daní, ak by sa aj nenaplnili, mesto si ponecháva rezervy na krytie prípadných rizík v objeme milión eur," povedala prednostka mestského úradu Marta Gutraiová. Výsledkom bežného rozpočtu bude prebytok 709.736 eur, ktorý mesto použije na splácanie úverov.

Rozpočet mesta v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi podľa prednostky nesignalizuje výrazné zmeny. "Väčšie riziká v rozpočte nemáme, musíme ísť na istotu," podotkla. Financovanie investícií vo výške 8,2 milióna eur je zložené z viacerých zdrojov. Z dotácií plánuje mesto získať 4,2 milióna eur. Investície budú kryté aj z vlastných zdrojov za predaj nepotrebného majetku a z usporených financií v rezervnom fonde.

K najvýznamnejším budúcoročným investíciám, ktoré samospráva pripravuje, patrí zateplenie budovy mestského úradu, rekonštrukcia zimného štadióna, nová bytová jednotka, nové parkovacie plochy, rekonštrukcie ciest a chodníkov, rekonštrukcie cintorínov, požiarnych zbrojníc, protipovodňové opatrenia, dobudovanie prekládkovej stanice, vybudovanie výbehu pre psov, doplnenie vianočnej výzdoby v centre mesta, dobudovanie informačného systému mesta a nová sobášna sieň.