Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Litva berie SR ako vzor v oblasti výroby elektrickej energie z jadra

Na snímke prezident SR Ivan Gašparovič a prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite Foto: TASR/Martin Baumann

Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite ako príklad výborných výsledkov spolupráce uviedla rokovania na pôde EÚ týkajúce sa vyraďovania jadrových elektrární.

Bratislava 13. júna (TASR) - Slovensko a Litva majú za sebou vynikajúcu minulosť a skúsenosti zo spoločnej spolupráce na pôde Európskej únie. Po dnešnom stretnutí so slovenskou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom to konštatovala litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Obaja partneri bilaterálne rokovali po skončení stredoeurópskeho summitu prezidentov v Bratislave.

Grybauskaite ako príklad výborných výsledkov spolupráce uviedla rokovania na pôde EÚ týkajúce sa vyraďovania jadrových elektrární. "Spoločnými silami sa nám podarilo vyrokovať väčšie množstvo prostriedkov, ako sa pôvodne plánovalo," pripomenula.

Návrh Európskej komisie pôvodne počítal s poskytnutím 114,815 milióna eur počas rokov 2014-2020 na vyradenie dvoch blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Vyraďovací program bulharskej elektrárne Kozloduj počítal v tom istom období so sumou 208,503 milióna eur, na vyradenie litovskej elektrárne Ignalina mala byť z rozpočtu EÚ vyčlenená suma 229,629 milióna eur.

Na summite EÚ zo 7. a 8. februára bola dohodnutá suma 200 miliónov eur pre Bohunice, 260 miliónov eur pre Kozloduj a 400 miliónov eur pre Ignalinu.

Litovská prezidentka dodala, že jej krajina berie Slovensko ako vzor pri prevádzke a skúsenostiach vo výrobe elektrickej energie z jadra vrátane toho, že SR buduje dva nové reaktory. "Máme obrovskú možnosť čerpať z týchto dlhoročných skúseností a spolupracovať v tejto oblasti," avizovala.

Gašparovič pripomenul, že hoci jadrová energetika v súčasnosti stráca na popularite, Slovensko v nej vidí budúcnosť. Zároveň vyjadril presvedčenie, že ak by peniaze na odstavenie uvedených elektrární išli na výskum ich bezpečnosti, tak by sa získalo oveľa viac.

Obaja partneri hovorili aj o vykonávaní predsedníckych úloh v EÚ. Pokiaľ Litva sa do čela zoskupenia postaví už o niekoľko týždňov, Slovensko to čaká v druhej polovici roku 2016. Gašparovič preto poďakoval za možnosť využívania litovských skúseností a prebratia určitého know-how.

Litva sa zase na SR spolieha na to, že ho podporí v pripravených iniciatívach, ktoré chce počas vykonávania tejto funkcie presadiť. Zvlášť ide o problematiku Východného partnerstva.