Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Lodnú dopravu od Bratislavy po Gabčíkovo zastavili do odvolania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ľudské životy sú dôležitejšie ako premávka, skonštatoval minister Érsek s tým, že prevádzka nebude pustená skôr, kým sa nevyrieši problém s ľadovými kryhami.

Bratislava 21. januára (TASR) - Pre nepriaznivé počasie a kryhy je v súčasnosti až do odvolania pozastavená lodná premávka po Dunaji medzi Bratislavou a vodným dielom Gabčíkovo. Na dnešnom brífingu to uviedol minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), ktorý sa na vodné dielo prišiel pozrieť spolu s ministrom životného prostredia Lászlóom Sólymosom (Most-Híd).



"Sme tu preto, lebo dopravný úrad vydal v piatok (20. 1.) nariadenie, že v úseku od Bratislavy po vodné dielo Gabčíkovo sa zastavila prevádzka lodí až do odvolania," povedal Érsek. V tejto súvislosti by mal v pondelok (23. 1.) zasadnúť operačný štáb zimnej prevádzky, ktorý podľa ministra rozhodne, ako bude ďalej lodná doprava na Dunaji fungovať.



"Dopravcovia sú s týmto uzrozumení a vedia, aká je situácia. V konečnom dôsledku, povedzme si, je zima a s týmto treba počítať," doplnil Érsek. Rezortný minister životného prostredia Sólymos ho doplnil s tým, že sa robí všetko preto, aby bola prevádzka bezpečná. "Ľudské životy sú dôležitejšie ako premávka," skonštatoval minister s tým, že prevádzka nebude pustená skôr, kým sa nevyrieši problém s ľadovými kryhami.

Prevádzkovateľom plavebných komôr vodného diela Gabčíkovo je Slovenský vodohospodársky podnik. Podľa riaditeľa jeho odštepného závodu Bratislava Jozefa Dúcza navrhli dopravnému úradu pozastavenie plavby v úseku od Jaroveckého ramena po vodné dielo najmä z bezpečnostných dôvodov, predovšetkým pre bezpečnosť lodných posádok.



Momentálna situácia je podľa neho taká, že ľadová celina na hlavnom vodnom toku nie je. Tá sa skôr vytvára na prívodnom kanáli vodného diela Gabčíkovo, hrúbka ľadov je okolo piatich centimetrov. Keďže je ale v súčasnosti lodná doprava pozastavená, ľady sa podľa neho zatiaľ rozbíjať nebudú, ani v zdrži Hrušov. Podotkol, že vodohospodári zatiaľ nemajú žiadne informácie o tom, že by Rakúsko cez vodné diela prepúšťalo ľadochody, obmedzená plavba je však na spoločnej slovensko–maďarskej časti a v Maďarsku. Tu je plavba povolená len v čase od 10.00 do 20.00 h, v nočných hodinách je zastavená.



Slovenský vodohospodársky podnik má vo flotile tri ľadoborce. Prvý z nich s názvom Brezno rozbíja ľady v prístavných bazénoch v Bratislave, plavidlo Krupina v zdrži Hrušov a prívodnom kanáli a ľadoborec Dunaj zasa v Komárne.