Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Londýnsky starosta B. Johnson chce zrušiť letisko Heathrow

Letisko Heathrow Foto: TASR/AP

Parlamentná komisia hodnotí viaceré návrhy na rozvoj letiska a svoje stanovisko zverejní do konca tohto roku.

Londýn 16. júla (TASR) - Do viacročného sporu o rozšírenie londýnskeho letiska Heathrow sa zapojil aj excentrický starosta britského hlavného mesta Boris Johnson provokačným návrhom. Agentúra DPA informuje, že chce letisko zrušiť a na jeho mieste vybudovať mestskú časť pre vyše 200.000 ľudí.

Johnson navrhol preložiť najväčšie európske letisko na polostrov v ústí Temže. Svoj zámer by chcel uskutočniť do 20 rokov.

Parlamentná komisia hodnotí viaceré návrhy na rozvoj letiska a svoje stanovisko zverejní do konca tohto roku.

Britský premiér David Cameron sa zatiaľ prikláňa k zámeru rozšíriť Heathrow o tretiu štartovaciu a pristávaciu dráhu. Johnson zámer odmieta, lebo proti rozšíreniu letiska sa búria obyvatelia mesta. Ak by sa nepresadil s návrhom na zrušenie letiska, londýnsky starosta podporuje výstavbu tretieho veľkého vzdušného prístavu na území Veľkého Londýna v Stanstede.

Letisko Heathrow s dvoma štartovacími a pristávacími dráhami už vyčerpalo vnútorné rezervy svojho rastu. Aj malé poruchy v jeho činnosti spôsobujú chaos, oneskorovanie odletov a problémy pre lietadlá, ktoré sa k nemu približujú z celého sveta.