Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Londýnska burza kovov nakrátko obnovila obchodovanie s niklom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

LME minulý týždeň v utorok (8. 3.) pre extrémnu volatilitu zastavila obchodovanie s niklom. Jeho cena predtým bezprecedentne stúpla a dostala sa až na 101.365 USD za tonu.

Londýn 16. marca (TASR) - Londýnska burza kovov (LME) v stredu obnovila obchodovanie s niklom po týždňovej pauze spôsobenej vojnou na Ukrajine, ktorá výrazne zvýšila volatilitu na trhu. Po prudkom páde ceny však obchodovanie opäť prerušila.

LME zároveň prvýkrát stanovila päťpercentné pásmo, ktoré má obmedzovať pohyb ceny. Obchodovanie sa v stredu prerušilo po tom, ako cena rýchlo prelomila spodný limit a dostala sa až na 43.995 USD (40.028,20 eura) za tonu.

"Trh sa po znovuotvorení dostal na spodnú hranicu cenového pásma," uviedla LME. Burza dodala, že zastavila elektronické obchodovanie a skúma potenciálne problémy so spodným cenovým limitom.

LME minulý týždeň v utorok (8. 3.) pre extrémnu volatilitu zastavila obchodovanie s niklom. Jeho cena predtým bezprecedentne stúpla a dostala sa až na 101.365 USD za tonu.

Obchodovanie sa obnovilo v stredu o 9.00 h SEČ. LME stanovila, že cena sa maximálne môže pohybovať o 5 % v oboch smeroch v porovnaní s poslednou zatváracou cenou pred zastavením obchodovania. V čase prerušenia obchodovania sa cena trojmesačného kontraktu na nikel nachádzala na úrovni okolo 80.000 USD za tonu. Jeho zatváracia cena v predchádzajúci deň bola 48.078 USD za tonu. To znamená, že pásmo, v ktorom sa mala jeho cena môcť pohybovať v stredu, bolo stanovené od 45.674 USD po 50.482 USD za tonu.

Obchodovanie sa však v prípade, ak cena narazí na dolný alebo horný limit, nemalo prerušiť, ale ponuky mimo stanoveného pásma mali byť odmietnuté. Stredajšie prerušenie bolo spôsobené technickým problémom s novým denným limitom a jeho prelomením.

LME tiež od utorka (15. 3.) stanovila pásmo vo výške 15 % pre pohyb cien ostatných priemyselných kovov, ako sú hliník, meď, olovo, cín a zinok. To je prvýkrát v 145-ročnej histórii LME, ako stanovila limity na priame kontrakty.

Vojna na Ukrajine vyhnala ceny niektorých kovov na rekordné maximá, keďže rozsiahle západné sankcie uvalené na Rusko zvýšili obavy z prerušenia dodávok. Rusko je totiž veľkým producentom hliníka, mede a niklu. Hlavným dôvodom bezprecedentného nárastu ceny niklu v minulom týždni však bol to, že na na trhu prišlo k takzvanému short squeeze, keď čínska Tsingshan Holding Group zatvárala svoje krátke pozície na nikel.

LME sa preto rozhodla, že sú potrebné limity na pohyb ceny niklu, aby sa zachovala stabilita na trhu po prudkých výkyvoch na začiatku minulého týždňa pred zastavením obchodovania.

(1 EUR = 1,0991 USD)