Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Londýnska burza LSE vyradila z obchodovania akcie 27 ruských firiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské akcie kótované v Londýne pre rozsiahle základné sankcie do štvrtka, keď bolo ohlásené ich vyradenie z obchodovania, stratili takmer celú svoju hodnotu.

Londýn 3. marca (TASR) - Londýnska burza LSE zastavila obchodovanie s akciami 27 ruských firiem vrátane najväčšej ruskej banky Sberbank a plynárenského koncernu Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Medzi ďalšie spoločnosti, ktorých akcie boli vyradené z obchodovania, patria Lukoil, Polyus či EN+. Akcie divízie druhej najväčšej ruskej banky VTB boli vyradené už v piatok (25. 2.).

"Spoločnosť FTSE Russell odstránila ruské akcie zo svojich indexov, London Stock Exchange zastavila obchodovanie s 27 ruskými akciami," uviedol šéf LSE David Schwimmer vo štvrtok pre CNBC.

Ruské akcie kótované v Londýne pre rozsiahle základné sankcie do štvrtka, keď bolo ohlásené ich vyradenie z obchodovania, stratili takmer celú svoju hodnotu. Akcie Sberbank od začiatku roka do stredy (2. 3.) padli o 99,72 %, akcie Gazpromu o 93,71 %, Lukoilu o 99,2 %, Polyusu o 95,58 % a Rosnefti o 92,52 %.