Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Londýnsky finančný sektor čaká rozsiahle prepúšťanie

Na archívnej snímke Britská centrálna banka BoE v Londýne. Foto: TASR/AP

Aj ďalší experti tvrdia, že londýnsky finančný sektor pocíti negatívny vplyv brexitu veľmi skoro.

Londýn 28. júna (TASR) - Britské banky sa chystajú prepúšťať. V Londýne môže prísť o prácu vo finančnom sektore až 70.000 ľudí, tvrdia experti. Banky podľa nich už aktivovali núdzové plány. Rušenie pracovných miest bude podľa nich rozsiahle a rýchle. Informoval o tom portál efinancialcareers.co.uk.

Konzultant, ktorý pracuje pre poprednú poradenskú firmu v londýnskom City tvrdí, že firmy z finančného sektora v najbližších 12 mesiacoch presunú do zahraničia 50.000 až 70.000 pracovných miest. "Budú sa rušiť pracovné miesta, a toto rušenie sa začne na budúci týždeň."

Podľa odhadov vlani bolo v Londýne 729.000 ľudí zamestnaných vo finančnom sektore a na pracovných miestach spojených financiami, z toho bolo 143.600 miest v bankovníctve.

Šéf americkej banky J.P. Morgan Jamie Dimon už londýnskym zamestnancom oznámil, že finančný inštitút bude musieť zmeniť právnu štruktúru svojich európskych operácií a umiestnenie niektorých úloh. Podľa expertov to znamená presun pracovných miest do zahraničia. Poukázali na to, že J.P. Morgan si práve prenajala štyri budovy v Madride a šesť vo Frankfurte nad Mohanom.

Dimon sa už predtým nechal počuť, že v prípade hlasovania pre brexit banka môže do zahraničia presunúť 4000 zo 16.000 pracovných miest v Británii.

Aj ďalší experti tvrdia, že londýnsky finančný sektor pocíti negatívny vplyv brexitu veľmi skoro. Banky podľa nich rýchlo začnú presúvať pracovné miesta do zahraničia. Dosah na ekonomiku Londýna bude zrejme tvrdý.

S týmito názormi súhlasí aj bankový analytik spoločnosti Atlantic Equities Chris Wheeler. Tvrdí, že veľký počet pracovných miest vo finančnom sektore sa urýchlene presunie do zahraničia. "Každý, kto si myslí, že J.P. Morgan alebo Morgan Stanley budú čakať roky, kým presunú tisíce pracovných miest, žije v ilúziách." Banky sa totiž čo najskôr chcú zbaviť neistoty. Londýn podľa neho čaká historická zmena.

Experti sa tiež zhodujú v tom, že banky to využijú na zníženie nákladov. To znamená, že nebudú presúvať ľudí z Londýna do Madridu alebo Dublinu, ale tam si nájdu iných, za menej peňazí. To bude mať tiež za následok prepad odmien v londýnskom finančnom sektore.