Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Loot boxy v počítačových hrách môžu mať znaky hazardnej hry

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Úrad pre reguláciu hazardných hier dôsledne monitoruje a vyhodnocuje situáciu aj v oblasti zábavného herného priemyslu a počítačových hier.

Bratislava 7. marca (TASR) - Loot boxy, alebo virtuálne balíčky viažuce sa ku konkrétnej počítačovej hre, môžu mať znaky hazardnej hry a byť tak rizikom pre deti a mladých ľudí. Upozornil na to Úrad pre reguláciu hazardných hier (URHH).

"Úrad pre reguláciu hazardných hier dôsledne monitoruje a vyhodnocuje situáciu aj v oblasti zábavného herného priemyslu a počítačových hier. V niektorých prípadoch už úrad identifikoval v súvislosti s používaním loot boxov v počítačových hrách obzvlášť nežiaducu kombináciu prevádzkovania nelegálneho hazardu a účasti maloletých osôb na takýchto hrách," uviedol generálny riaditeľ URHH Martin Bohoš.

URHH spresnil, že podľa platnej právnej úpravy SR aj samotné loot boxy môžu spĺňať pojmové znaky hazardnej hry, ak napĺňajú všeobecne definované znaky hazardných hier. Znakom, ktorý môže poukazovať na loot boxy hazardnej povahy, môže byť podľa úradu existencia stávky v peniazoch alebo peniazmi ohodnotiteľnej forme.

"Ako príklad hazardného charakteru loot boxu môžeme uviesť prípad, keď si hráč za peniaze kupuje právo na účasť na hre o loot boxy (vloženie stávky) a môže získať výhru prostredníctvom loot boxu vyššej hodnoty, ako je hodnota stávky, a výhru vie speňažiť, napr. predajom na komunitnom trhu," priblížil URHH.

Naopak, za nehazardnú formu loot boxu možno považovať tú, pri ktorej síce hráč vloží stávku v peňažnej forme, aby sa mohol na hre o loot boxy zúčastniť, avšak získaná "výhra" môže byť podľa úradu určená jedine na ďalšie pokračovanie v hre a nie je možné ju získať inak ako hrou o loot boxy.

Loot boxy sú virtuálne balíčky, ktoré sa viažu ku konkrétnej počítačovej hre a sľubujú možnosť získať niečo cenné alebo vzácne, čo zlepší zážitok z hry. Hráč ich podľa úradu môže získať ako odmenu alebo si ich môže kúpiť za skutočné či virtuálne peniaze. "Od iných nákupov v aplikáciách alebo hre sa líšia tým, že obsah loot boxu nie je vopred známy a závisí výlučne od náhody," doplnil URHH.