Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Šéf lotyšských ekonómov varuje pred vstupom do eurozóny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa neho nie je Lotyšsko na prijatie eura pripravené, pretože väčšina obyvateľov je proti novej mene.

Riga 10. júna (TASR) - Vstup Lotyšska do eurozóny od budúceho roka môže mať pre krajinu ďalekosiahle negatívne dôsledky, presvedčený je o tom Ivar Brivers, predseda Lotyšskej asociácie ekonómov. Informovala agentúra RIA Novosti.

"Vláda je ochotná zaplatiť akúkoľvek cenu za vstup do eurozóny. Je dokonca pripravená kvôli tomu obetovať aj obyvateľov. Všetky diskusie o tom, akým bude euro prínosom, sú iba lži," vyhlásil Brivers v rozhovore pre rádio Baltkom.

Podľa neho nie je Lotyšsko na prijatie eura pripravené, pretože väčšina obyvateľov je proti novej mene. "Peniaze sú založené na dôvere a obyvatelia Lotyšska euru neveria. Je obrovským rizikom rozhodnúť o takomto projekte bez toho, aby mu ľudia dôverovali," domnieva sa Brivers, podľa ktorého prijatie eura povedie k zvyšovaniu cien tovarov a služieb.

Nedávne prieskumy verejnej mienky ukázali, že so vstupom do eurozóny, ktorá zápasí s dôsledkami dlhovej krízy, nesúhlasí vyše 60 % Lotyšov. Niektoré organizácie už dokonca začali zbierať podpisy proti euru a za ponechanie národnej meny lat.