Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

LPS: Nad SR pred zákazom denne preletelo asi 40 ruských lietadiel

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V zmysle nariadenia Rady EÚ je od 28. 2. zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom SR pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované občanmi Ruskej federácie.

Bratislava 2. marca (TASR) – Pred uzavretím vzdušného priestoru Slovenskej republiky pre ruské lietadlá ním denne preletelo zhruba 40 lietadiel ruských spoločností. Pre TASR to uviedla špecialistka na vonkajšie vzťahy a mediálnu spoluprácu štátneho podniku Letové prevádzkové služby (LPS) SR Nikola Scherhauferová.

"Pred zavedením sankcií súvisiacich s uzatvorením vzdušného priestoru pre ruské lietadlá preletelo denne vzdušným priestorom Slovenskej republiky približne 40 lietadiel ruských spoločností," priblížila.

Scherhauferová zároveň v súvislosti so súčasnou situáciou s preletmi lietadiel nad Slovenskom pre TASR uviedla, že Letové prevádzkové služby SR evidujú nárast prevádzky o 22 % v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

V zmysle nariadenia Rady EÚ je od pondelka (28. 2.) zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre všetky lietadlá vlastnené, v prenájme alebo prevádzkované, alebo inak kontrolované občanmi Ruskej federácie a všetkým držiteľom osvedčení leteckých prevádzkovateľov, vydaných orgánmi Ruskej federácie.

Zákaz sa netýka humanitárnych letov, záchranárskych letov a jednosmerných letov, vracajúcich sa prenajatých lietadiel s povolením príslušných slovenských orgánov a v prípade núdzového pristátia alebo núdzového príletu.