Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

V štátnej a verejnej službe od januára 2018 vzrastú platy. O koľko?

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kolektívne zmluvy pre rok 2018 sa majú podpísať v prvý decembrový týždeň.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Platy štátnych a verejných zamestnancov sa, okrem pedagogických pracovníkov, od januára 2018 zvýšia o 4,8 %. Informovala o tom viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Monika Uhlerová po prvom kole vyjednávania o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa (KZVS) pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o KZVS v štátnej službe. Kolektívne zmluvy pre rok 2018 sa majú podľa nej podpísať v prvý decembrový týždeň.

"Dnes sme sa dohodli so zástupcami vlády na kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre zamestnancov štátnej správy, ako aj pre zamestnancov, ktorí pracujú vo verejnom záujme," oznámila Uhlerová. Dôležitými bodmi kolektívnej zmluvy je podľa nej úprava pracovného času 37,5 hodiny (týždenne) aj pre štátnu, aj pre verejnú správu. "Dohodli sme valorizáciu platových taríf vo výške 4,8 % pre zamestnancov verejnej správy, ako aj pre zamestnancov štátnej správy, prídel do sociálneho fondu vo výške 1,05 %," poznamenala.

Upozornila, že vláda má do 30. marca 2018 zabezpečiť úpravu platových taríf pre zamestnancov verejnej správy. Zvýšenie platov v roku 2018 pre učiteľov sa podľa nej do kolektívnej zmluvy nedostalo. "Učiteľov určite nevyháňame do ulíc. Ak sa však rozhodnú siahnuť po nátlakových aktivitách, majú určite podporu KOZ SR," doplnila.

Podľa slov predsedu Odborového zväzu (OZ) pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka sa na kolektívnom vyjednávaní nepotvrdila solidarita ostatných predsedov odborových zväzov (OZ) KOZ SR. "Mandát, ktorí (predsedovia OZ) mali na odsúhlasenie zvýšenia platov o 4,8 %, odsúhlasili. Odsúhlasili navýšenie aj napriek tomu, že OZ školstva nesúhlasil s postupom, že pedagogickí a odborní zamestnanci regionálneho školstva a učitelia vysokých škôl budú bez navýšenia platov pre rok 2018," podčiarkol Ondek.

Vláda SR na svojom rokovaní 8. novembra 2017 poverila za štát vyjednávať pre uvedené kolektívne zmluvy Tatianu Janečkovú, generálnu tajomníčku služobného úradu Úradu vlády SR, Ondreja Varačku, generálneho tajomníka služobného úradu Ministerstva vnútra SR, Radka Kuruca, štátneho tajomníka Ministerstva financií SR, Branislava Ondruša, štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Petra Krajňáka, štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Stanislava Špánika, štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR.

Za KOZ SR mali oprávnenie rokovať viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová, predseda OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek, predseda SOZ zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay, predsedníčka SOZ verejnej správy a kultúry Mária Mayerová, predseda OZ polície v SR Marián Magdoško, predsedníčka SOZ zamestnancov obrany Mária Huszlicsková, predsedníčka OZ justície v SR Ingrid Vrkočová, predseda OZ Zboru väzenskej a justičnej stráže Ivan Caban, predsedníčka OZ pracovníkov SAV Daniela Illéšová, predsedníčka Integrovaného OZ Marta Brodzianska a podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková.