Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Lufthansa evidovala prevádzkovú stratu, dôvodom sú náklady na palivá

Lietadlá spoločnosti Lufthansa. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najväčšie nemecké aerolínie v rámci predbežných výsledkov informovali, že za 1. štvrťrok zaznamenali po úprave o jednorazové položky prevádzkovú stratu 336 miliónov eur.

Berlín 16. apríla (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa oznámila za prvé tri mesiace roka prevádzkovú stratu. Ako hlavný dôvod uviedla rastúce náklady na pohonné látky.

Najväčšie nemecké aerolínie v pondelok vo večerných hodinách (15. 4.) v rámci predbežných výsledkov informovali, že za 1. štvrťrok zaznamenali po úprave o jednorazové položky prevádzkovú stratu 336 miliónov eur. V rovnakom období minulého roka dosiahla spoločnosť zisk označovaný ako EBIT (pred úrokmi a daňami) na úrovni 52 miliónov eur.

Dôvodom je najmä zvýšenie nákladov na palivá, ktoré v porovnaní s 1. kvartálom minulého roka vzrástli o 202 miliónov eur. Navyše, v prvých mesiacoch roka 2018 ťažila Lufthansa z krachu spoločnosti Air Berlin, čo tiež negatívne ovplyvnilo medziročné porovnanie.

Tržby sa však mierne zvýšili. Podľa predbežných výsledkov vzrástli o 3 %. Podrobné výsledky za 1. štvrťrok by mala Lufthansa zverejniť 30. apríla.