Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Luxembursko sa odvolalo proti rozhodnutiu EK o doplatení daní Amazonom

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Európska komisia v októbri rozhodla, že Luxembursko poskytlo najväčšiemu internetovému obchodu na svete Amazon nezákonné daňové úľavy.

Brusel 15. decembra (TASR) - Luxembursko sa rozhodlo podať odvolanie proti rozhodnutiu Európskej komisie, ktorá žiada, aby internetový obchod Amazon doplatil v krajine dane. Oznámila to v piatok luxemburská vláda.

Európska komisia v októbri rozhodla, že Luxembursko poskytlo najväčšiemu internetovému obchodu na svete Amazon nezákonné daňové úľavy. Vďaka tomu mohol Amazon platiť v krajine nižšie dane než jeho konkurenti.

Ako v októbri uviedla komisárka Európskej únie pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová, krok Luxemburska predstavuje nelegálnu štátnu pomoc. "Amazon mohol vďaka daňovým úľavám platiť v Luxembursku štyrikrát nižšie dane než miestne firmy," povedala Vestagerová a dodala, že členské krajiny nemôžu poskytovať nadnárodným spoločnostiam selektívne výhody. Európska komisia preto rozhodla, že Amazon musí na daniach doplatiť 250 miliónov eur.

Podľa luxemburskej vlády však k porušeniu pravidiel nedošlo. Ako uviedla, preto sa obrátila na súd, aby sa veci vyjasnili.