Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vodári: Ľudia sa nechajú zlákať na kúpu zariadenia na úpravu vody

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Liptovskomikulášski vodári upozorňujú ľudí, aby sa nenechali zlákať na kúpu drahého a zbytočného zariadenia na dodatočnú úpravu pitnej vody.

Liptovský Mikuláš 28. júna (TASR) - Liptovskomikulášski vodári upozorňujú ľudí, aby sa nenechali zlákať na kúpu drahého a zbytočného zariadenia na dodatočnú úpravu pitnej vody. "Obyvatelia, ktorí používajú vodu z verejného vodovodu, tieto zariadenia vôbec nepotrebujú," informoval TASR vedúci oddelenia kvality vody Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS), a. s., Tibor Burger.

Mnohí ľudia sa podľa neho ocitnú v situácii, keď ich osloví zástupca niektorej zo spoločností predávajúcich filtre na pitnú vodu. Najčastejším argumentom, ako v potenciálnom zákazníkovi vzbudiť záujem o kúpu takého zariadenia je, že predajca začne vymenovávať "overené a zaručené výsledky skúmania", aká je voda z vodovodu škodlivá, ba až nebezpečná a môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, doplnil.

"Voda vo verejnom vodovode je pod neustálou kontrolou a za jej kvalitu ručia vodárne. Pravidelný prevádzkový monitoring, odoberanie vzoriek vody a vyhodnocovanie získaných výsledkov robia vodárenské spoločnosti, okrem toho robia kontroly aj regionálne úrady verejného zdravotníctva," vysvetlil Burger s tým, že frekvencia odberu vzoriek vody závisí od veľkosti zásobovanej oblasti, minimálne je to raz mesačne.

Ukazovatele, na ktoré sa robí rozbor vody, stanovuje zákon. Vodári v laboratóriu preskúmajú, či je vo vzorkách vody zvyškový chlór, aby mali záruku, že bola dezinfikovaná. Skontrolujú mikrobiologické, biologické a fyzikálno-chemické ukazovatele. Raz ročne skontrolujú aj stopové anorganické a organické ukazovatele, napríklad, ťažké kovy a pesticídy či rádiochemické ukazovatele.

"Ak aj napriek ubezpečeniam vodárenských spoločností, že svojim odberateľom dodávajú kvalitnú pitnú vodu, má niekto pochybnosti a uvažuje o kúpe zariadenia na úpravu pitnej vody, je lepšie prísť predtým na konzultáciu s odborníkom z vodární, ako zbytočne vyhodiť do 1500 eur za nepotrebnú vec. Každému záujemcovi poradíme a vysvetlíme, čo ho bude zaujímať," ozrejmil vedúci oddelenia kvality vody LVS.

V zriedkavých prípadoch má podľa neho zmysel použiť na dodatočnú úpravu vody mechanický filter. Ten stojí do 30 eur. "Význam má, ak sú v potrubí nečistoty, napríklad čiastočky hrdze, ktorá by mohla znečistiť práčku alebo umývačku. Ale ak ide o verejný vodovod, radšej treba prísť do vodární hľadať vhodné riešenie, napríklad častejšie odkalovanie," uviedol.

V niektorých filtračných zariadeniach na dodatočnú úpravu vody v domácnostiach sa dokonca môžu za určitých okolností vyskytnúť a rozmnožovať baktérie a iné mikroorganizmy. Odtiaľ sa následne dostanú do vody, v ktorej by inak neboli, dodal Burger.