Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Takmer každá tretia lyžiarska prevádzka sa pokúsila okradnúť štát

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kontroly v slovenských lyžiarskych strediskách boli zamerané na overenie stavu dodržiavania používania elektronických registračných pokladníc.

Bratislava 21. marca (TASR) - Z 218 kontrol v slovenských lyžiarskych strediskách zistilo Finančné riaditeľstvo (FR) SR porušenie zákona v 78 prípadoch.

Kontrolná akcia Lyžiarske strediská sa uskutočnila od 18. februára do 8. marca tohto roka.

"Počas troch týždňov sa postupne vo všetkých regiónoch Slovenska uskutočnili kontroly zamerané na overenie stavu dodržiavania používania elektronických registračných pokladníc (ERP)," informovala hovorkyňa FR SR Miroslava Slemenská.

Kontroly daniarov boli zamerané na strediská a prevádzky určené na občerstvenie v oblastiach zimných športov. "K najčastejším porušeniam predpisov dochádzalo v prípade, keď podnikatelia prijatú tržbu vôbec nezaevidovali do ERP, tržbu síce do ERP zaevidovali, ale pokladničný doklad nevydali, alebo na predajnom mieste vôbec ERP nepoužili," priblížila.

Slemenská pripomína, že registračné pokladnice by nemali chýbať pri poskytovaní služieb v prevádzkach lanoviek, pozemných lanoviek a lyžiarskych vlekov, ak nie sú súčasťou mestských, prímestských alebo veľkomestských prepravných systémov. Takisto je povinnosť využívať ich na platených parkoviskách, v stravovacích zariadeniach, pri službách spojených s dodávkami jedál, v pohostinstvách, ako aj pri službách spojených s prenájmom a lízingom rekreačných a športových potrieb v prevádzkach športových zariadení, plavární, kúpalísk a fitnescentier.