Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

M. Beblavý: Chceme umožniť mestám zdaňovať šírenie vonkajšej reklamy

Na snímke Miroslav Beblavý (nezaradený). Foto: TASR/Martin Baumann

Jeden z návrhov sa zaoberá zavedením dane za šírenie vonkajšej reklamy tak, aby bolo možné pre mestá a obce po schválení v lokálnych zastupiteľstvách zdaňovať vonkajšiu reklamu.

Bratislava 25. mája (TASR) – Zavedenie dane za šírenie vonkajšej reklamy, zvýšenie dane z nehnuteľnosti pre chátrajúce stavby alebo pozemky a možnosť mesta na vypracovanie dopravnej štúdie pri každom novom developerskom projekte. Týmito záležitosťami sa zaoberajú návrhy zákonov, ktoré predloží na júnovú schôdzu nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý, ktorý založil mimoparlamentnú stranu SPOLU - občianska demokracia. Pripravil ho spolu s neparlamentným Progresívnym Slovenskom a tímom kandidáta na bratislavského primátora Matúša Valla.

Jeden z návrhov sa zaoberá zavedením dane za šírenie vonkajšej reklamy tak, aby bolo možné pre mestá a obce po schválení v lokálnych zastupiteľstvách zdaňovať vonkajšiu reklamu. "Ak je to legálna stavba, bol by za ten bilbord zodpovedný jej majiteľ, ak je to nelegálna stavba, bol by za ňu zodpovedný majiteľ pozemku alebo stavby," priblížil Beblavý na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že ide o možnosť.

Ak by mesto nastavilo daň vyššie, z Bratislavy by podľa Beblavého mohla zmiznúť až polovica bilbordov. Dodal, že takýto systém funguje aj v Rakúsku. "Cieľom nie je zarábať peniaze pre samosprávu, nejaké z toho budú, ale cieľom je umožniť jedinú možnú účinnú reguláciu tej bilbordovej reklamy, aká dnes je," zdôraznil Beblavý.

Zaviesť by chceli aj možnosť pre mestá a obce zvýšiť daň z nehnuteľnosti pre stavby alebo pozemky, ktoré chátrajú, sú nevyužívané alebo v zlom stave. Podľa Zory Jaurovej z Progresívneho Slovenska sa stáva, že majiteľ necháva nehnuteľnosť, ktorá je pamiatkou, zámerne chátrať, aby mohla byť zbúraná. "Považujeme za veľmi dôležité vyvážiť právo majiteľov nehnuteľnosti povinnosťou starať sa o funkčnosť a kvalitu tých nehnuteľností," doplnila Jaurová. Tento zákon by podľa nej umožnil mestám a obciam až desaťnásobne zvýšiť daň z nehnuteľnosti pri takýchto stavbách.

Zámerom tretieho zákona je spoplatnenie záväzného stanoviska hlavného mesta k investičnej činnosti. Vallo poukázal na to, že Bratislava má veľký problém v doprave, pričom o tom, či v okolí nových stavieb bude doprava fungovať, rozhoduje dopravno-kapacitné posúdenie. "Je veľmi dôležité, aby mesto malo v rukách to, ako bude vyzerať jeho doprava, ako bude vyzerať kapacita dopravy a vedelo sa k tomu postaviť. Práve tento poplatok dáva mestu možnosť takéto dopravno-kapacitné posúdenie robiť," skonštatoval Vallo.

Navrhovaná novela by mala dať mestu možnosť pri každom novom developerskom projekte vo fáze schvaľovania vypracovať dopravnú štúdiu, ktorá zmapuje kapacity súčasnej dopravnej infraštruktúry. Posúdenie by podľa tohto návrhu malo vypracovávať mesto a žiadateľ by zaň musel platiť.